Demirlibahçe’de kentsel dönüşüm sorunu: Tüm mahalleyi kapsamalı

Demirlibahçe’de kentsel dönüşüm sorunu: Tüm mahalleyi kapsamalı

Başkentin en eski ve köklü yerleşim yerlerinden biri olan Demirlibahçe Mahallesi, son yıllarda artan göç, kayıt sistemi engelleri ve kentsel dönüşümün etkisiyle ciddi sosyal ve yapısal sorunlar yaşıyor.

Başkentin en eski ve köklü yerleşim yerlerinden biri olan Demirlibahçe Mahallesi, son yıllarda artan göç, kayıt sistemi engelleri ve kentsel dönüşümün etkisiyle ciddi sosyal ve yapısal sorunlar yaşıyor. Ulus’a konuşan Demirlibahçe Mahalle Muhtarı Murat Bölükbaşoğlu, yaşanan sorunları tüm açıklığıyla dile getirdi ve yetkililere seslendi. Kayıt sisteminin kapalı olması nedeniyle birçok kişi resmi olarak mahallede görünmediğini dile getiren Bölükbaşoğlu, bu durumun da denetimi zorlaştırdığını belirtti. Kentsel dönüşümün düzensiz ilerlediğini vurgulayan Bölükbaşoğlu, “Her bina ayrı ayrı dönüşüyor, ortak bir plan yok” dedi. Özellikle 1+1 dairelerin huzuru bozduğunu belirterek, “Komşuluk bitti, gece yarısı kavgalar başladı” ifadelerini kullandı. Bölükbaşoğlu, planlı dönüşüm ve sosyal düzenin geri getirilmesi çağrısında bulundu.

demirlibahce-1.jpg

“KAYIT SİSTEMİ KAPALI, İNSANLAR VAR AMA GÖRÜNMÜYOR”

Mahallenin en büyük sorunlarından birisinin, resmi sistemde nüfus kaydı yapılamaması olduğunu ifade eden Mamak Demirlibahçe Mahalle Muhtarı Murat Bölükbaşoğlu, bu durumun denetimi zorlaştırdığını söyleyerek şunları kaydetti:

“10 yıl önce mahallemize 2 bine yakın Iraklı aile yerleşmişti ve uzun süredir burada ikamet ediyorlar. Ancak son dönemde dışarıdan yeni kişilerin mahallemize yerleşmesini istemediğimiz için gerekli adımları attık. İçişleri Bakanlığı aracılığıyla sistem kapatıldı. Bu sayede artık mahallemize dışarıdan gelen kişiler kayıt yaptıramıyor. Emlakçılarla da görüşerek bu konuda hassasiyet gösterilmesini rica ettik; onlar da bu doğrultuda yeni kiralamalara kapılarını kapattılar. Yeni gelen biri ev tutsa bile, yerleşse bile adrese kaydolamıyor. Burada yaşıyor ama sistemde görünmüyor. Bu da onu neredeyse ‘kaçak’ durumuna düşürüyor. Tüm mahallede 15 bin kişiyi geçtik ama resmi olarak görünmediğimiz için kimse bizimle ilgilenmiyor. Bu da hem vatandaşın işini zorlaştırıyor, hem de bizim mahalleye hizmet getirmemizi engelliyor.”

muhtar.jpg

“NE DÜZEN KALIYOR NE DENETİM”

Son yıllarda mahalleye başta Irak ve Suriye’den olmak üzere göç dalgası yaşandığını sözlerine ekleyen Bölükbaşoğlu, “Bu göç, beraberinde ekonomik ve sosyal sorunları da getiriyor. Aileler birden fazla hane olarak aynı evde yaşıyor, kiralar ise bölge ortalamasının çok üzerinde” dedi. Bir evde birçok ailenin yaşadığını dile getiren Bölükbaşoğlu, “4 ila 5 aile birlikte aynı eve taşınıyor. 3+1 dairede 15 kişi kalıyor. Kira 20 bin liraya kadar çıkmış durumda. Alt katlar 15 bin, üst katlar 20 bin lira. Mahallemizin fiziksel yapısı bu yükü kaldırmıyor. İnsanlar geçici yaşam kuruyor ama kalıcı izler bırakıyor. Ne düzen kalıyor ne denetim” şeklinde konuştu.

demirlibahce-4.jpg

“KENTSEL DÖNÜŞÜM VAR AMA PLAN YOK”

Mahallede kentsel dönüşüm projeleri başlamış olsa da ortak bir planlama bulunmadığını belirten Bölükbaşoğlu, sürecin düzensizliğinden şikâyetini şu sözlerle dile getirdi:

“Kentsel dönüşüm süreci şu an düzensiz ve plansız bir şekilde ilerliyor. Her bina, tek başına müteahhitlerle anlaşarak, çürük raporları alıp yıkılıyor. Ancak bu dönüşümde herhangi bir genel proje veya planlama yapılmıyor. Yerine yapılan yeni yapılar ise çoğunlukla sadece müteahhite kar sağlamak amacıyla şekilleniyor. Örneğin, mevcut 2+1 daireler 1+1'e dönüştürülüyor, 3+1 daireler küçültülüp, her kata daha fazla daire ekleniyor. Otopark alanı, oyun alanları, sosyal donatılar tamamen göz ardı ediliyor. Bu tür projeler, mahalle kültürünü yok ediyor. Çünkü eski komşuluk ilişkileri, ortak kullanım alanları ve sosyal yaşam bu yeni yapılarda tamamen eksik. Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin​​’e de söylediğim gibi, biz site tarzı, planlı ve projeli bir dönüşüm istiyoruz. 4-5 bina birleşip, ortak kullanım alanları, oyun alanları ve sosyal donatılarla çevre dostu bir yapı inşa edilsin. Ancak şu an her şey tek tek, karmaşık ve birbiriyle uyumsuz ilerliyor. Bu şekilde devam ederse, mahallemizdeki dayanışma, komşuluk ilişkileri ve kültür tamamen yok olacak.”

demirlibahce-3.jpg

“TADİLATLA BU YAPILAR AYAKTA KALAMAZ”

1980’li yıllarda yapılan binaların pek çoğunun beton ömrünü doldurmuş olduğunu ifade eden Bölükbaşoğlu, “Mahallemizdeki binaların en yenisi 30 yıllık. Apartmanların dışı boyanıyor ama içi dökülüyor. Artık tadilatla bu yapılar ayakta kalamaz. Betonlar çatlıyor, kolonlarda dökülmeler var. Kentsel dönüşüm zaruret haline geldi” diye konuştu. Bölükbaşoğlu Demirlibahçe’nin geçmişte Ankara’nın saygın bölgelerinden biri olduğuna işaret ederek, “Bu mahallede milletvekilleri, profesörler, sanatçılar yaşadı. Buranın bir ruhu var. Biz bu ruhu kaybetmek istemiyoruz. Dönüşüm olsun ama planlı olsun. Mahallemiz yine nezih olsun. Komşuluğumuzu, güvenliğimizi, düzenimizi geri istiyoruz. Mahallemiz sahipsiz değil” ifadelerini kullandı.

“1+1 EVLER HUZURU BOZUYOR”

Demirlibahçe Mahallesi’nde hızla yayılan 1+1 evlerin mahallenin sosyal dokusunu ciddi anlamda bozmuş durumda olduğunu vurgulayan Bölükbaşoğlu, “Bu 1+1 dairelere karşıyız. Aile düzeni bozuldu. Gelen giden belli değil. İçki içiliyor, gürültü oluyor, gecelik kalanlar var. Zabıtayı çağırıyoruz ama çözüm olmuyor. Mahallemizin adı lekeleniyor. Eskiden burada çocuk sesleri duyulurdu, şimdi gece yarısı kavgalar eksik olmuyor. Belediye başkanımıza da söyledik, ‘1+1'e ruhsat vermeyin’ dedik.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.