Demetevler kentsel dönüşüm bekliyor

Demetevler kentsel dönüşüm bekliyor

Demetlale Mahallesi Muhtarı Ebru Mert Demetevler semtinin acil şekilde kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti. Mert, “Devletimiz Demetevler’de başı çekerek geç kalmadan kentsel dönüşüme gitmeli” dedi.

Yaşadığımız afet sonrasında akıllara gelen Kentsel dönüşümde gözler Ankara’nın en eski semtlerinden olan Demetevler’e çevrildi. Demetlale Mahallesi Muhtarı Ebru Mert Demetevler’de deprem öncesinde Yenimahalle Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm için çalışmaların gündeme geldiğini fakat pandemi nedeniyle gündemden düştüğünü vurguladı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Demetlale Mahallesi Muhtarı Ebru Mert, “Demetevler’de sağlıklı bir kentsel dönüşümün zaman kaybetmeden yapılması gerekiyor. Biran önce Demetevler’de risk analizi çalışması yapılmalı sonra acil bir şekilde devlet eliyle kentsel dönüşüme gidilmeli. Devletimiz Demetevler’de başı çekerek biran önce geç kalmadan kentsel dönüşüme gidilmeli. Çünkü gelen depremle insan hayatından daha önemli bir şey olmadığını anladık” sözleri ile planlanan kentsel dönüşümün devlet eli ile yapılması gerektiğini vurguladı.

720b6b9e-83db-483e-a740-cbb789fa9c1d.jpg

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ŞART”

Yaklaşık 30 yıldır Demetevler’de oturan Demetlale Mahallesi Muhtarı Ebru Mert bölgede zaman kaybetmeden devlet eli ile kentsel dönüşüme geçilmesinin nedenlerini anlattı. Muhtar Mert, “Demetevler’de Kahramanmaraş depremi gibi bir afet yaşanırsa durum çok vahim olur. Sokaklar dar binalar yüksek arama kurtarma yapmak için bile girilebileceğini tahmin edemiyorum. Binalar birbirine çok yakın hemen hemen hepsinin altı dükkân kirişler kolonlar ne durumda bilinmiyor. Demet evlerde önceden neredeyse her apartmanın bahçesinde bir su kuyusu vardı tabi bunlar zamanla kurudu. Buranın tabanın da pek sağlam olduğunu düşünmüyoruz. Zemininde bu şekilde olduğunu düşünürsek burada kentsel dönüşümün şart olduğu görünüyor” ifadeleri ile kentsel dönüşümün önemine değindi.

foto-6.jpg

“DEVLETİMİZ EL ATMALI”

Mert, “Demetevler’e devlet el atmadan bu kentsel dönüşümün de olabileceğini sanmıyorum. Bireysel dönüşümde bir kişi bile yok dese iş uzuyor. Burada bir apartmanda 30 daire olan yerler var illaki itiraz eden olacaktır. O yüzden Demetevler’de gerçekleşecek dönüşümün devlet eliyle yapılması şart gibi duruyor. Bizim mahallemiz orta geliri olan insanlardan oluşan mahalle burada kentsel dönüşümün olduğunda aradaki fiyat farkını ödeyemeyecek insanlar var. O yüzden bireysel dönüşümün başarı sağlamayacağını düşünüyorum. Birde şöyle bir durum var. Semtimizde neredeyse her binanın altında dükkân var. Çok katlı 9- 10 katlı binalar var. Düşününce burada dönüşüm odluğunda toprak yapısından dolayı 5 ya da 6 katın üstüne kat da verilmeyecek. Nerden bakarsanız bakın birçok sorun var. O yüzden burada dönüşüm için devlet el atmalı yoksa buradaki vatandaşlar işin içinden çıkamayacak” şeklinde konuştu.

foto-8.jpg

“ALTINDAĞ ÖRNEĞİ VAR”

“Aynı kentsel dönüşüm devlet eliyle Altındağ ilçesinde yapıldı. Burada da aynı çalışmanın yapılmasını istiyoruz” diyerek Altındağ ilçesinde yapılan kentsel dönüşümü emsal gösteren Muhtar Mert, “Bu işi ranta çevirmeden vatandaşları mağdur etmeden devlet eliyle çözülmesi gerekiyor. Gerekirse vatandaşlara kira bedeli ödeyerek yapılması gerekiyor. Burada ilk dönüşüm hareketliliği 25 Mart Mahallesi’nde başlanmaya çalışıldı. Orada gerçekleşe bilseydi belki örnek olacaktı. Önce Demetevler’de risk analizi çalışması yapılmalı sonra acil bir şekilde devlet eliyle kentsel dönüşüme gidilmeli. Devletimiz Demetevler’de başı çekerek biran önce geç kalmadan kentsel dönüşüme gidilmeli. Çünkü gelen depremle insan hayatından daha önemli bir şey olmadığını anladık” dedi.

foto-9.jpg

“BELEDİYENİN ÇALIŞMALARI OLDU”

Demetlale Mahallesi Muhtarı Ebru Mert son olarak pendemi başlamadan önce Demetevler semti için Yenimahalle Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu hatırlattı. Mert, “Yenimahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar’ın düşüncesine tamamen katılıyorum. Fethi Yaşar pandemiden önce Demetevler’in Muhtarlarını toplayarak bir toplantı yapmıştı bu konuyla ilgili. Depremden önce Yenimahalle Belediyesi bununla alakalı çalışmalar yapmak istedi. Şimdi yıkılan MİT lojmanlarını kullanarak insanları orada ikamet ettirip Demetevler’i kentsel dönüşüme sokmayı planladı. Ama orası adliye yapılacak diye yıkıldı. O toplantıda Demetevler’in muhtarları kesinlikle kentsel dönüşümün yanında karar aldı. Bu dönüşüm olması gerek bir durum” dedi.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.