Dejenere olmak nedir?

Dejenere olmak nedir?

Dejenere kelime anlamı pek çoğumuzun bilmediği, konuşmalarda kullanıldığında kişiye hava kattığı bir kelime. Peki, Dejenere olmak ne demek?

Başkasından duyup gıptayla baktığımızda kendimizin de konuşmalara eklemeye çalıştığı bu kelimenin asıl anlamı yozlaşma. Yozlaşma diye konuşmalarda kullanılsa kimsenin ilgisini çekmediği ama dejenere denildiği zaman gıptayla bakıldığı kelimenin anlamı tam olarak bu. Yeni dünya da böyle antin-kuntin kelimeler anlamı ne olursa olsun her daim hayretlikle karşılanmış. Başkasından duyulan çağın gerektirdiği gibi ortaya çıkan bu tarz kelimeler her zaman gündemde kendine yer edinmiştir. Öz Türkçe'den uzak, benlik dışı, kültürden, gelenekten, görenekten uzak, batılı ülkeleri yükselten hangi kelime varsa günümüzde top 10 listesinde ilk sıraları kapmakla meşgul. Sokak röportajlarında sorulsa şimdiki gençliğe dejenere olmak ve yozlaşmak kelimelerinin anlamı ne diye emin olalım ki dejenere olmak fark atar. Çünkü şimdiki gençliğin içinden çıkmış bir kelime. Tamamen onları yansıtıyor sanki. Bu ve bunun gibi saymakla bitmez batıyı örnek alındığının göstergesi kelime grupları bizim öz Türkçemizin yerini çoktan kapmış durumda. Tabelalara kafanızı kaldırın ve bir bakın. Bir sokaktaki dükkanların kaç tanesinde öz Türkçe'ye ait birşey var. Belki iki ya da üç dükkan kalmıştır. Kalmış demek kaba tabirle ayakta kalmaya çalışıyor desek daha doğru, çünkü kendisine yer edinmekte bu çağda zorlanıyor. Çünkü yeni nesile ayak uyduran, ingilizceyi tabelalarına gururla yazan dükkanlar bu çağın ayakta kalan ve kalacak olan esnafları. Üzünç ve sorgulanması gereken bir konu aslında bu bahsettiğim mevzu. Çünkü İngilizceyi baş tacı yapan, anlamını bilmediği ama kendi adı gibi kullandığı değişik değişik kelimeleri kullanan, Türkçe'den uzaklaşan gençlik, özümüzün yok edilmesine adım adım katkıda bulunmakta.

Dejenere olmak konusuna gelince, diğer bir anlamıyla Yozlaşmak, kullanılan yabancı kelimelerde, özü inkar edici konuşmalarda, geleneği, göreneği, kültürü yok saymakta, yardımlaşmanın yerini çıkar çatışmalarına bırakmakta, her türlü toplumu bozucu sosyal konularda olmakta. Yozlaşma, toplumsal düzenin bozulmasına, bireylerin hem kendilerine hem de topluma karşı yabancılaşmasına sebep olur. Yozlaşma, kültürel ve toplumsal olarak dönüşmek demektir. Bu dönüşümün en temel özelliği tamamen olumsuz olması ve taklide dayanmasıdır. Bir nevi, milli ve dini değerlerimizi unutmak ve yok saymaktır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.