Çuvaşistan Çuvaşya nerde, Çuvaşlar Türk mü?

Çuvaşistan Çuvaşya nerde, Çuvaşlar Türk mü?

Afrika’daki yayılma adımları ile gündemde olan Rusya’da bir federe bölge olan Çuvaşistan sorgulanıyor. İnternette Çuvaşistan Çuvaşya nerde, Çuvaşlar Türk mü sorularının cevapları aranıyor.

Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Afrika’daki yayılma adımları ile gündemde olan Rusya’da bir federe bölge olan Çuvaşistan sorgulanıyor. İnternette Çuvaşistan Çuvaşya nerde, Çuvaşlar Türk mü sorularının cevapları aranıyor.

Çuvaşistan Çuvaşya nerde?

Çuvaşlar Türk mü sorusunun cevabına geçmeden önce ülke hakkında özetle bilgi vermek gerekirse, Çuvaşistan, Çuvaşya olarak da bilinir. Resmi ismi Çuvaş Cumhuriyeti’dir. Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Afrika’daki yayılma adımları ile gündemde olan Rusya'nın içinde yer almaktadır ve federe bir cumhuriyettir.

Çuvaşistan, Rusya’nın ortasında yer alır ve 1920 yılında kurulmuştur. Yüzölçümü 18.300 km karedir. Nüfusu yaklaşık 1.350.000'dir. Başkenti Çeboksarı şehridir.

Çuvaşlar Türk mü?

Vikipedi’de yer alan bilgilere göre, Çuvaşlar, Türk halklarından biridir. Çuvaşların, 10.-16. yüzyıllarda eski Türk boylarının (İdil Bulgar'ın) karışmasından meydana geldikleri yazılmıştır. Ayrıca Çuvaşların Suvar ya da Suvaz adlı Türk adından geldiği de ileri sürülmektedir. Çuvaşların yüzde 15'i Başkurt ve Tatar bölgesindedir.

ÇIVAŞ OLARAK ADLANDIRIYORLAR

Çuvaşlar Türk mü sorusunun cevabı ile ilgili Türk kaynaklarında yer alan bilgilere göre de, Çuvaş Türkleri, İdil-Ural bölgesinde yaşayan Türk topluluklarından biridir. Kendilerini Çıvaş şeklinde adlandırırlar. Bu topluluk Rusya Federasyonuna bağlı Çuvaş Cumhuriyeti’nin temel halkını oluşturur. İdil-Ural bölgesinin diğer cumhuriyet ve eyaletlerinde de çok sayıda Çuvaş Türkü yaşamaktadır. Tataristan, Başkurdistan, Mari El, Mordva, Udmurtya Cumhuriyetleri; Samara, Ulyanov, Orenburg, Saratov, Sveredlov eyaletlerinde, Sibirya’da Tümen, Kemerov eyaletleri ve Krasnoyarsk bölgesinde de Çuvaşlar yaşamaktadırlar.

cuvasistan-turk-mu.jpg

Çuvaş Cumhuriyeti, Rusya'nın merkezinde, Volga Nehri'nin batısında bulunmaktadır. Yer aldığı bölge Volga Yaylası olarak adlandırılmaktadır. Kuzeyinde Mari El Cumhuriyeti, batısında Nizhny Novgorod Oblastı, güneybatısında Mordovya Cumhuriyeti, güneyinde Ulyanovsk Oblastı ve Doğu-güneydoğusunda Tataristan Cumhuriyeti ile sınırdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.