Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de barış zamanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'de barış zamanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de hakkaniyetli bir barışın inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu sürecin en önemli adımı Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin başkenti Washington'da katıldığı NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dönüşünde gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Suriye’de hakkaniyetli bir barışın inşa edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu sürecin en önemli adımı Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçiyor" dedi.

1-001.jpg

TÜRKİYE'NİN BEKLENTİLERİ

Erdoğan, NATO'nun 75. kuruluş yıl dönümü törenlerine katıldıklarını ve zirvenin ittifakın birlik ve uyumunun sergilenmesi açısından faydalı olduğunu belirtti. Zirvede terörle mücadele konusundaki bedellerin altını çizen Erdoğan, müttefiklerinden samimi dayanışma beklediklerini yineledi. Erdoğan, "Savunma sanayi ticaretinin önündeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade ettim. NATO'nun Vilnius Zirvesi'nde bu yönde taahhütler verilmişti, ancak bazı NATO üyeleri sözlerine rağmen tutumlarını değiştirmedi" dedi.

2-001.jpg

DİPLOMASİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye'nin dengeli tavrının tüm liderlerce bilindiğini belirterek, "Ukrayna gibi Rusya Federasyonu da bizim komşumuz ve güçlü bağlarımızın olduğu bir ülke. Her iki ülkeyle de çok boyutlu ilişkilerimiz var ve savaşa rağmen bunların korunmasına önem veriyoruz," diye konuştu. Erdoğan, zirvede daha fazla kan dökülmeden diplomasiye dönülmesi ve müzakere zemininin hazırlanması gerektiğini dile getirdiğini ve İstanbul sürecini devam ettirmeye hazır olduklarını vurguladı.

5.jpg

ÖNEMLİ İKİLİ GÖRÜŞMELER

Eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin NATO'nun yeni Genel Sekreteri olarak ilan edilmesiyle ilgili olarak Erdoğan, "Adaylık sürecinde Rutte'ye hassasiyetlerimizi ve beklentimizi ifade etmiştim. Kendisinin bu yönde hareket edeceğine inanıyorum" dedi. Ayrıca 1 Ekim'de görevi devredecek olan Jens Stoltenberg'e, son 10 yılda yaptığı özverili çalışmalar ve Türkiye ile geliştirdiği yakın işbirliği için teşekkürlerini iletti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.