Çubuk’ta hasat dönemi başladı: Vişne bahçelerinde hummalı çalışma

Çubuk’ta hasat dönemi başladı: Vişne bahçelerinde hummalı çalışma

Başkentin coğrafi işaretli meyvesi Çubuk vişnesinde hasat dönemi başladı. Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek olan hasat işlemi için üreticiler, sabahın erken saatlerinde vişne bahçelerinin yolunu tutuyor.

Başkentin coğrafi işaretli meyvesi Çubuk vişnesinin hasadı başladı. Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek olan hasat işlemi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Sabahın erken saatlerinde bahçelerin yolunu tutan üreticiler, topladıkları vişnelerin bir kısmını pazarcılara bir kısmını ise fabrikalara satıyor.

Ankara, Mersin, Niğde, Isparta, Denizli ve Bursa’da işlenerek reçel, marmelat ve vişne suyu yapımında kullanılan Çubuk vişnesi yıl boyunca tüketiciye ulaştırılıyor. Binbir emekle toplanan vişneler hakkında Ulus’a konuşan Vişne Üreticisi Fatih Bostan, “Zirai donlanmaların ardından gelen sıcak havalar sebebiyle vişneler yeterince beslenemedi. Beklenenden daha erken sürede kızardı. O sebeple de hasada 10 gün önce başladık” dedi.

1-003.jpg

BU YIL HASAT ERKEN BAŞLADI

Mevsim sıcaklıklarının bu yıl vişne üretimini önemli ölçüde etkilediğini söyleyen Üretici Fatih Bostan, bu durumun vişne hasat dönemini öne çektiğini aktardı. Zirai donlanmaların ardından gelen sıcak havalar sebebiyle, vişnelerin yeterince beslenemediğini ve beklenenden daha erken sürede kızardığını dile getiren Bostan, “Bu yıl havalar oldukça sıcak geçti. Bunun yanı sıra zirai donmalar da oldu. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda vişneler tam gıdasını alamadı, beklediğimizden erken kızardı. O nedenle de bu sene hasada erken başladık. Normalde Temmuz ayının 20’si gibi başlıyorduk. Ancak sıcaklar sebebiyle 10 gün kadar erken başladık” şeklinde konuştu.

2-001.jpg

“HER DALA BİR MERDİVEN KURUYORUZ”

İlaçlanmasından toplanmasına kadar uzun bir süreç geçirdiklerini aktaran Bostan, vişnenin sofralarımıza gelene kadar geçtiği aşamalar hakkında bilgiler verdi. Bostan, “Vişne ağaçlarımızın kasım ayında yaprakları dökülüyor. Tamamen yaprakları dökülünce güzelce ilaçlamasını yapıyoruz. İlkbaharda ağaçların tomurcukları kabarmadan ikinci bir ilaçlama işlemi daha yapıyoruz. Çiçeklerin yarısı açtığında üçüncü ilaçlamayı yapıyoruz. Yaptığımız işlemler sayesinde mevsimlerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyoruz. Toplama zamanı geldiği zaman her dala bir merdiven kuruyoruz. Tek tek ellerimizle, özenle vişnelerimizi toplayarak sofralarınıza gelmesini sağlıyoruz” dedi.

3-001.jpg

“25 KG ALANLAR OLUYOR”

Temmuz ayının sonuna kadar devam edecek hasat döneminin normal geçtiğini ifade eden Bostan, şunları aktardı:

“Hasat dönemi sonrasında kısa bir süre içerisinde pazara indirilmesi gereken vişneleri binbir emekle toplayıp, kasalara dolduruluyoruz. Toptancılar bahçelere gelerek vişneleri satın alıyor. Kısa sürede müşterilere ulaştırılan vişneler, gerek reçel yapımında, gerekse komposto yapımında birçok amaçla kullanılıyor. Vitamin değeri açısından oldukça zengin olan Çubuk vişnesi, antioksidan özelliği nedeniyle kadınların en çok tercih ettiği meyveler arasındaki yerini alıyor. Öyle ki vişnelerimiz, tezgâhlara indiğinde 25 kilo dahi alanlar oluyor”

KİLOSU 70 LİRA

Topladıkları vişneleri kalitesine göre ayırdıklarının altını çizen Bostan, gıdalı denilen iri ve kırmızı olan vişneleri pazarcıya verdiklerini, ellerinde kalan, boyutları daha küçük olanları ise, meyve suyu yapımında kullanılması üzere fabrikalara sattıklarını ifade etti. Bu sezona özel fiyatları Ulus’a anlatan Bostan, “Biz pazarcıya gıdalı olan vişneleri 50 TL'den veriyoruz. Pazarcı vatandaşlara 60 TL ila 70 TL arasında fiyatlarla satışını yapıyor. Meyve suyu fabrikalarına ise 25 TL’ye satıyoruz. Bu sayede ürünümüz elimizde kalmamış oluyor” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.