Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı nasıl belli olur? Çölyak tedavi edilebilir mi?

Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı nasıl belli olur? Çölyak tedavi edilebilir mi?

Deprem bölgesindeki Çölyak hastalığı olan vatandaşlar için özel ekmekler üretilirken insanlar, çölyak hastalığını ve nedenlerini merak edip araştırmaya başladı. Peki, Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı nasıl belli olur? Çölyak tedavi edilebilir mi?

Kahramanmaraş merkezli 10 ilin etkilendiği 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler sonrası hayat normale dönmeye başlarken, depremzede vatandaşların yeme, içme ve barınma ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor. Sağlıklı bireylerin yanında hasta olan depremzedelere ise özel olarak ilgileniliyor. Çölyak hastalarının glütensiz ekmek tüketmesi gerektiği için özellikle glütensiz ekmek noktaları açılmış durumda. İnsanlar bir yandan kardeşlerinin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da çölyak hastalığının nedenleri ve sebeplerini araştırmaya başladı. İnsanlar, glütensiz ekmek hangi undan yapılır? Çölyak tehlikeli bir hastalık mı? Çölyak hastalığı nedir, nasıl oluşur? Sorularıyla meraklarını gidermeye çalışıyorlar. Peki, Çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığı nasıl belli olur? Çölyak tedavi edilebilir mi? Tüm detaylar haberimizde:

Çölyak hastalığı nedir konusu ile ilgili glutensiz ekmek fotoğrafı

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı insanların vücutlarındaki hassas noktalar karşısında ortaya çıkıyor. Uzmanlar çölyak hastalığını şöyle anlatıyor. Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdar içerisinde bulunan glüten adında bir proteine karşı hassasiyet ile meydana gelir. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebilir. Özellikle ailesinde çölyak hastası olan çocuklarda görülme ihtimali çok daha fazladır, yani hastalıkta genetik durum önemli bir rol oynar.

çölyak hastalarının yediği ekmekler

ÇÖLYAK HASTALIĞI NASIL BELLİ OLUR?

Çölyak hastalığı her yaş grubunda olabilirken, her yaş grubunda farklı belirtilere sahiptir. Örneğin, iki yaşının altındaki çocuklarda kusma, kronik ishal, karında şişlik, gelişme geriliği ve iştahsızlık çölyak hastalığının belirti nedenleri arasında yer alır. Bu durum iki yaşının üstündeki çocuklarda ise biraz daha farklıdır. Uzmanlar tarafından iki yaşının üstündeki çocuklardaki çölyak hastalığının belirtileri; birkaç haftadır geçmeyen ishal, akranlarından daha kısa ve zayıf olma, gelişimin yavaşlaması, kronik kabızlık ve kusma, kilo kaybı, sinirlilik, ergenlikte, gecikme ve dikkat eksikliği şeklinde yorumlanır.

Çölyak hastalığının belirtileri yetişkin bireylerde ise şu şekildedir; karın şişliği, kansızlık, ishal, kusma, kabızlık, açık renkli ya da kötü kokulu dışkı, tuvalet ihtiyacının artması, karın ağrısı ve kramp, iştahsızlık ve gaz şikâyetleri ve kilo kaybıdır. Yine aynı zamanda yorgunluk ve halsizlik, kemik veya eklem ağrısı, demir eksikliği, baş ağrısı, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, duygu durum değişiklikleri, sinirlilik ve depresyon, kısırlık, deri döküntüleri ve diş minesi sorunları da yetişkin bireylerdeki çölyak hastalığının belirtileri olarak gösterilir.

çölyak hastalarının yediği makarnalar

ÇÖLYAK HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Çölyak hastalarının belirli bir tedavi süreci yoktur. Ancak çölyak hastalarının hayatı boyunca glütensiz diyet uygulanması gerekmektedir. Uzmanlar; tedavi sürecinde glütenin diyetten uzaklaştırılmasıyla bağırsak yapısında hızla düzelme sağlandığını belirtiyor. Ayrıca iltihap düzeliyor, emilim normale dönüyor.

Çölyak hastalarının tedavisinde uygulanması gereken bazı kurallar bulunuyor. Uzmanlar, bu nedenle hastaların mutlaka bir diyetisyenle görüşmelerin altını çiziyor.

Bütün bunların yanında ise glütensiz diyete ömür boyu uyum sağlanması, besinsel eksikliklerin saptanması ve tedavi edilmesi gerekiyor. Ayrıca düzenli klinik ve laboratuvar izlemleri yapılması önem taşıyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.