Çocuğunuzda varsa dikkat! Kalıcı kayıp yaşanabilir

Çocuğunuzda varsa dikkat! Kalıcı kayıp yaşanabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, orta kulak iltihabının erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde kalıcı işitme kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, orta kulak iltihabının erken teşhis ve tedavi edilmemesi halinde kalıcı işitme kayıplarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Tıpta "otitis media" olarak bilinen orta kulak iltihabı, özellikle çocuklarda yaygın olarak görülüyor. Medical Park Ataşehir Hastanesi'nden Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, bu durumun genellikle solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığını belirtti. Geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının da bu hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Tuhanioğlu, zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıplarının oluşabileceğini söyledi.

KIŞ AYLARINDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık yaşandığı kış aylarında orta kulak iltihabı vakalarının arttığını ifade eden Tuhanioğlu, geniz eti büyümesinin östaki kanalında tıkanıklık yaratarak orta kulak havalanmasını bozduğunu ve bu durumun enfeksiyon riskini artırdığını belirtti.

BELİRTİLER VE TEŞHİS

Orta kulak iltihabının en yaygın belirtilerinin kulakta ağrı, tıkanıklık hissi, işitme kaybı, kulakta çınlama ve ateş olduğunu ifade eden Tuhanioğlu, bazı vakalarda kulaktan sıvı gelmesinin de gözlemlenebileceğini söyledi. Akut orta kulak iltihabında kulak zarının kızarık ve bombe olduğunu, kronik vakalarda ise zar delinmesi veya iltihaplı akıntı görülebildiğini ekledi.

TEDAVİ SÜRECİ VE ÖNLEMLER

Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşse de, bazı durumlarda antibiyotik tedavisinin gerekebileceğini ifade eden Tuhanioğlu, ağrıyı azaltıcı ilaçlar ve burun spreyleri gibi tedavi yöntemlerinin hekimin önerisiyle uygulanabileceğini belirtti. İlaç tedavisine yanıt alınamayan vakalarda ise kulakta biriken sıvıyı boşaltmak ve kulak zarına tüp takmak gerekebileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Tuhanioğlu, geniz eti büyümesi, sık tekrarlayan enfeksiyonlar veya alerjik durumların östaki kanalı tıkanıklığına yol açarak orta kulakta havalanma sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun zamanında tedavi edilmemesi halinde ciddi işitme kayıplarına yol açabileceğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.