Cin Ali çocukluk arkadaşları ile bu müzede buluşuyor
Bir dönemin okul çantasından eksik olmayan Cin Ali’nin öyküsü, Ankara’da yer alan Cin Ali Müzesi’nde çocukluk arkadaşları ile buluşuyor. Ziyaretçiler, kara tahtanın bulunduğu sınıfta, siyah önlüklerini giyerek ilkokul heyecanını tekrardan yaşıyor.
Bir dönemin okul çantasından eksik olmayan Cin Ali’nin öyküsü, Ankara’da yer alan Cin Ali Müzesi’nde çocukluk arkadaşları ile buluşuyor. Cin Ali öyküsünü kaleme alan, Öğretmen Rasim Kaygusuz’un öğrenme metotları bulunuyor. Cin Ali Müzesi'nde birbirinden eğlenceli 12 sergi alanı yer alıyor. Her bir alan çocukluğumuzun vazgeçilmezi Cin Ali kitapları kadar sade ve anlaşılır, Cin Ali kadar neşeli ve Rasim Kaygusuz kadar da yaratıcı. Müze’de kitapların içerisinden Ankara'ya, Ankara'nın içinden ise okul arkadaşınız Cin Ali'ye rastlayacaksınız. Müze’de kara tahtanın yer aldığı sınıfta, siyah önlüklerini giyerek ilkokul heyecanını tekrardan yaşamakta mümkün. Okutan kitaplar bölümünde, 10 kitaptan oluşan Cin Ali serisi ise müzenin dikkatleri üzerine toplayan bir başka bölümü. Bu bölümde yer alan Öğretmen Rasim Kaygusuz’un kitapları ile çekilmiş fotoğrafı sergileniyor. Müze Görevlisi Çiğdem Çiçek Akay, müze hakkında merak edilenleri gazetemize anlattı. İşte, detaylar…
“CİN ALİ BİZİMDİR”
2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığının fiş sistemini kaldırarak yerine ses temelli sistemi getirmesinin üzerine müzenin hikâyesinin ortaya çıktığını söyleyen Müze Görevlisi Çiğdem Çiçek Akay, şunları aktardı:
“Tabi bu iş halka anlatma noktasında basına düşüyor. Dönemin gazetelerinden birinde, ‘Cin Ali efsanesi tarihe karışıyor’ diye bir başlık atılıyor. Çok iddialı bir başlık. Sanki kitap kaldırılıyormuş, ömrünü doldurmuş gibi bir izlenim yaratan bir başlıktı bu. Tabi başlığın alt metninde sistem değişikliğini anlatıyordu. Bu başlık Cin Ali’yi gündeme getirdi. Ardından aşka bir gazetede ‘Cin Ali bizimdir’ başlığı ile gündemdeki yerini aldı. Cin Ali'yi okuyan, Cin Ali'yle büyüyen nesiller Cin Ali'yi aramaya başladılar. İlkokul arkadaşım, çocukluk arkadaşım neredeydi diye peşine düştüler. Yazarın kızları şunu fark ediyor. Aslında Cin Ali, kültürel bir miras olmuş. Çünkü bu kadar tepkiyi onlarda beklemiyordu. Cin Ali’nin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için müzeyi açma kararını alıyorlar. Müze 1 Kasım 2019 yılında kapılarını ziyaretçiye açıyor.”
“10 KİTAP BOYUNCA SEVİMLİ AİLEYİ OKUDUK”
Cin Ali kitapları 1968 yılında basılmış, 56 yıllık geçmişi olan bir çocuk kitabı olduğunun altını çizen Akay, “Cin Ali bizim büyümeyen kahramanımız çünkü o hep 7 yaşında kaldı. Büyümeyen bir çizgi karakteri olarak aramızda. Ama kitaptaki aile büyüyen gerçek bir aileydi. Bugün biz o ailenin açtığı müzede geziyoruz. Kitapta Suna diye okuduğumuz karakterimiz aslında müzemizin mimarı Nevin Kaygusuz. Siyah kurdeleli bir de ablası vardı. Biz hep abla diye okuduk ama sekizinci kitapta yazar ablanın ismini Selma diye açıklayacak. Ama gerçekte de ismin neslin Nesrin Hanım da çocuk doktorudur. Kitapta Cin Ali'nin babası olarak okuduğumuz o kel gözlüklü kişi aslında yazarın kendisini Rasim öğretmen, anne ise Remziye öğretmen. Biz aslında 10 kitap boyunca bu sevimli aileyi okuduk” sözlerini kullandı.
KAYGUSUZ AİLESİNİN HAYALİ ÇOCUĞU ‘CİN ALİ’
Cin Ali’nin Kaygusuz ailesinin hayali çocuğu olarak kitaba eşlik ettiğini belirten Akay, “Neden hayali çocuk?” sorusunu su şekilde açıklıyor: “Çünkü Rasim öğretmenin bir amacı var. 60’lı yıllarda çocukların okula ve okumaya oyunla alıştırılması gerektiğini savunuyor. Bunun için oyunlar yaparak bu işe başlıyor. Oyunlu okuma öğretimi adı altında bir metot geliştiriyor. O oyunların sonucunda da o çok severek okuduğumuz Cin Ali kitaplarını ortaya çıkıyor.”
“CİN ALİ BİRAZ ANKARA KOKAR”
Cin Ali hikâyesinin Ankara Bahçelievler 1’inci cadde numara 99’da yer alan, 2 katlı apartmanın giriş katında oturan Kaygusuz ailesinin evinde doğduğunu belirten Akay, “Aslında şunu söylemek istiyorum. Bizim Cin Ali Ankaralı, Ankara Bahçelievler çocuğudur. Kitabın hiçbir yerinde Ankara Bahçelievler geçmez. Ama tüm çizimler bana Ankara Bahçelievler'i anlatır. Gittiği okul gitti, park gezdiği sokaklar Ankara Bahçelievler'dir. Aslında Cin Ali biraz Ankara kokar, aslında Cin Ali biraz bahçeli evden kokar. Ankara'da bir karakterdir kendisi” ifadelerini kullandı.
CİN ALİ BİR ÖĞRENME METODUDUR
Kaygusuz’un okumayı kolaylaştıran ve sevdiren öğrenme metotlarının bulunduğu “oyun ve okuma alanı” bölümü ile alakalı bilgi veren Akay, “Resimli matematikli fişler ve güzel yazı defterleri bu alanda bulunuyor. Burada ziyaretçilerimiz okul yıllarını anımsıyor. Adeta geçmişte yolculuğa çıkarak ilkokul sıralarına, hayali arkadaşı cin Ali’si ile buluşuyor. Fiş defterini görenler kendilerinde de olduğunu söylüyor” dedi. Müzenin içeresinde okuma fişlerinden abaküse, alıştırma aletinden okuma tahtalarına kadar Rasim öğretmenin icat ettiği öğrenme metotları yer alıyor.
ENGELLERİN OLMADIĞI KİTAP
Görme engellerin de kitabı okuyabilmesi adına Cin Ali’nin ablaları, Nevin Kaygusuz Apaydın kitapta bilinen adıyla Suna ve Nesrin Kalaycıoğlu kitaptaki Selma Avrupa Birliği projesi kapsamında Braille baskı Cin Ali kitapları hazırlattı. Çocukların şimdiye kadar kendilerine ait bu boyda kitapları olmadığını dile getiren Akay, süreç le alakalı şu detayları aktardı:
“Yıllar sonra yazarın kızları şunu fark ediyor. Görmeyen çocuklar 50 yıl boyunca bu kitapları okuyamamışlar. Bunun üzerine Cin Ali’nin ablaları 2018 yılında bir Avrupa Birliği projesi başlatıyor ve Cin Ali'yi görmeyen çocukların okuması için de özel olarak basımını yaptırıyorlar. Projenin ismi ‘Cin Ali 6 noktada’. Güzel yanı şu, gören, görmeyen çocukların ortak okuduğu bir kitap oldu.”
MÜZE’YE ULAŞIM VE GİRİŞ ÜCRETİ
7’den 70’e herkesin kendinden bir şey bulacağı müzeye ilgi yoğun. Cin Ali Müzesi ziyaret ücretleri ise; tam bilet 100 TL, indirimli bilet 70 TL, 5-12 yaş 50 TL, 5 yaş altı ücretsiz. Vakıf Müzesi olduğu için müze kart geçerli değil. Cin Ali Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ila 18.00 saatleri arasında ziyaretçileri ile buluşuyor. Cin Ali Müzesi’ni ziyaret ederek ilkokul sıralarına dönmek isteyen vatandaşlar, Cin Ali Müzesi Bülten Sokak numara 32 Kavaklıdere’de bulunan müzeye Tunalı Hilmi Caddesi üzerindeki Elizin Pastanesi'nden sağa dönerek Bülten Sokak'a girip 5 dakika yürüyerek, Cin Ali'nin 32 numaralı tatlı sarı binasına ulaşabilirler.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.