CHP'de tüzük değişikliği kabul edildi

CHP'de tüzük değişikliği kabul edildi

CHP’nin 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı' başlıklı 20’nci Olağanüstü Kurultayı'nda, 900'ün üzerinde oy ile tüzük değişikliği kabul edildi.

CHP tüzüğündeki 28 maddede değişikliğe gidildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 28 maddenin tamamına destek veren 900'den fazla delegeye teşekkür etti.

ÜÇ DÖNEM KURALI

Değişikliğe göre, milletvekilleri ve belediye başkanlarına üç dönem sınırı getirildi. Bu düzenlemede, 27. dönem baz alınacak. Mevcut milletvekilleri bu kurala göre önümüzdeki seçimde aday olabilecekler. Ancak, ön seçimden çıkma fırsatı da tanınacak.

Bir diğer değişikliğe göre parti genel sekreterinin MYK'daki sırası, genel başkan yardımcılarının önüne getirildi.

Ayrıca tüzüğün 41'inci maddesine "Kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde 10'unun, en çok yüzde 15'inin yazılı önerisi gerekir. Adaylar yüzde 15'ten çok imza toplayamaz, kongre başkanlığına sunamaz." ibaresi eklendi.

Mevcut genel başkan, kendi isteği üzerine aday olabilecek, kendisi imza toplayamayacak, adına da imza toplanamayacak.

YEREL SEÇİMLERDE ADAY BELİRLEME SÜRECİ

Yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde yine üç dönem kuralı uygulanacak. Buna göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Seçim çevresi değişikliğinde dönem istisnası, Merkez Yönetim Kurulu önerisi parti meclisi kararıyla uygulanacak.

Parti içi seçimlerde ve aday belirleme süreçlerinde cinsiyet ve gençlik kotaları uygulanacak. Milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıkları, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçimleri, il ve ilçe yönetim kurulları ile il kongre ve kurultay delegelerinin seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası yüzde 30 gençlik kotası devreye girecek. Bu kotalar, kurultaylarda aşamalı olarak artırılacak.

Gençlik kotası ise 18-25 yaş aralığı için yüzde 10, 26-40 yaş aralığı için yüzde 20 çalışma çağı kotası şeklinde uygulanacak. Ayrıca, adaylık başvurusu olduğunda, ilçe ve il yönetim kurulları ile parti meclisinde en az bir engelli temsilci bulunacak.

Disiplin süreçlerinde ise, ilgili kişinin parti suçu işlediği dönemdeki görevi esas alınarak, sevk organı ve yetkili disiplin kurulu belirlenecek. Kesinleşen cezaların bağışlanması konusunda Yüksek Disiplin Kurulu yetkili olacak ve karar verirken, cezanın kesinleştiği tarihteki başkan veya sekreterin görüşü dikkate alınacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.