Çernobil Felaketi’nin üzerinden 38 yıl geçti
Çernobil’in üzerinden 38 yıl geçti. 60’ı işçi 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep olan felaket 350 bin kişinin evini terk etmesine yol açtı.
Rusya’nın Pripyat kentinde 26 Nisan 1986 yılında meydana gelen Çernobil Felaketi’nin üzerinden tam 38 yıl geçti. 1970 yılında inşaatına başlanan Çernobil Nükleer Santrali 7 yıl sonra faaliyete geçti. Santralin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama sonucu 1945 yılındaki Hiroşima’ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı. Çernobil Felaketi hakkında yapılan araştırmalara göre 60’ı işçi 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep olan felaket 350 bin kişinin evini terk etmesine yol açtı.
FELAKET NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 Cumartesi günü 4 numaralı reaktörde yapılan sistem testi esnasında başladı.Çernobil Nükleer Santrali Pripyat kenti, Belarus idari sınırı ile Dinyeper Nehri yakınlarında bulunan bir santraldi. Test esnasında ani ve beklenmedik bir güç dalgalanması fark edilerek acil durum butonuna basılmıştı fakat güç çıkışı daha fazla büyüyerek son noktaya ulaştığında buhar basıncı bir dizi tepkimeye neden oldu. Nükleer çekirdekte meydana gelen erime sonucunda tutuşma dolayısıyla çıkan yangın atmosfere yayıldı. Böylece Pripyat başta olmak üzere geniş bir coğrafyaya yüksek derecede nükleer serpinti bulutu yayıldı. Serpinti bulutu Sovyetler Birliği'nin batısı ile buradan Avrupa'ya ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye sürüklendi. 1986 yılından 2000 yılına kadar Belarus, Rusya ve Ukrayna'da ciddi olarak kirlenmiş bölgelerden toplam 350.400 kişi tahliye edildi. Rusya'nın resmî verilerine göre oluşan radyoaktif serpintiden en çok etkilenen yer yüzde 60 ile Belarus oldu.
ÇERNOBİL’DE ALINAN ÖNLEMLER NELER?
Çernobil Nükleer Santrali’nde 2016 yılında yapılan çalışmayla üzerine çelik kalkan örtüldü. 275 metre genişliğinde, 108 metre uzunluğunda ve 36 bin ton ağırlığındaki kalkan, reaktörün üstünü örtecek şekilde inşa edildikten sonra kaydırma işlemiyle 5 günde reaktörün üzerine konumlandırıldı. 100 yıl boyunca radyoaktif sızıntıyı engellemesi beklenen kalkan 1,5 milyar dolara mal oldu.
ÇERNOBİL’E GİRİLEBİLİYOR MU?
Çernobil reaktör kazasının yaşandığı bölgeye 2011 yılında ziyaret etmenin güvenli olduğunu duyuruldu. Felaketin kalıntılarına kendi gözleriyle tanık olmak ve görünmeyen tehlikenin cazibesi, dünyanın farklı yerlerinden turistler bölgeye akın etti. Ukraynalı yetkililer tarafından yedi saat süren gezinin tehlike yaratmadığı ve çektirilecek bir röntgenle aynı seviyede ışına maruz bıraktığı açıklandı. Gezi programı kapsamında reaktör alanı gezdirildikten sonra, enerji santrali çalışanları ve aileleri için inşa edilen Pripyat kentine gidiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.