Cenaze neden kefenlenir?

Cenaze neden kefenlenir?

İslam dininde önemli vazifelerden biri; vefat eden birinin son görevlerini yerine getirerek kabrine defnetmektir. Cenaze ise kabre beyaz renkte kumaşlar olan ve kefen dediğimiz giysi ile konur. Peki, Cenaze neden kefenlenir?

Allah’ın huzuruna gidecek olan bir mümin ya da mümine; huzura gönderilirken güzel bir şekilde hazırlanmalıdır. Aslında insanın ölünce neden kefenlendiği konusu herkesin merak ettiği konular arasındadır. Mekân değişikliği olan ölüm aynı zamanda bir vücut değişimidir. Yani değişen vücudun elbisesidir kefen. Peki, cenaze neden kefenlenir? Dini boyutu nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim:

haber-ici-kefen-1.jpg

CENAZE NEDEN KEFENLENİR?

İslam Dininde Farz-ı Kifaye olan bu uygulamanın yeri ve değeri çok büyüktür. Madden ve manen çeşitli manalar taşıyan kefen, kelime olarak örmek anlamına gelen kefn mastarından gelir. Manevi ve kültürel olarak değerlendirildiğinde; bu durum çevre temizliği, sağlık, insan saygınlığının korunması, ölünün yakınlarının hâtıralarına saygı açısından oldukça önem arz etmektedir. Kefenlemenin çeşitli kuralları vardır. Mesela erkek cesedin kefeni üç parçadan oluşurken, kadın cenazesinin kefeni beş parçadan oluşur. Kefenin kenarları dikişsiz ve yakasız olması gereklidir.

haber-ici-kefen-2.jpg

Dini açıdan önemi ise; farz-ı kifaye olduğu için yapılmadığı takdirde Allah’ın emrinden uzaklaşmış olunur. Farz-ı kifaye; günümüz Türkçesi ile sosyal sorumluluk manasındaki Allah’ın emirleridir. Kuranda geçmez. Ancak büyük âlimler, yerine getirilmediği takdirde Allah’ın yasaklarına karşı gelinmiş olur demiştir. Bir ölü son yolculuğuna uğurlanırken aslına uygun olarak kefenlenmez ise eğer, Allah’ın emirlerinden uzaklaşılmış olur.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.