Cenabı Ahmet Paşa Cami nerede, nasıl gidilir?

Cenabı Ahmet Paşa Cami nerede, nasıl gidilir?

Mimar Sinan’ın Ankara’da ki tek eseri olma özelliği taşıyan Cenabı Ahmet Paşa Cami, ilk günkü ihtişamını bugün de korumaya devam ediyor. Peki, Cenabı Ahmet Paşa Cami Ankara’da nerede, nasıl gidilir? Cenabı Ahmet Paşa kimdir?

Ankara’nın Altındağ ilçesinde, Ulucanlar semtinde yer alan Cenabı Ahmet Paşa Cami, Mimar Sinan’ın Ankara’da ki tek eseri olma özelliğini taşıyor. Anadolu Beylerbeyi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Cenabı Ahmet Paşa’nın ölümünün ardından 1565 yılında inşa edilmesine rağmen, ilk günkü ihtişamını koruyarak günümüzde de göz kamaştırmaya devam ediyor. Peki, Cenabı Ahmet Paşa Cami nerede, nasıl gidilir? Cenabı Ahmet Paşa kimdir? Tüm detaylar haberimizde:

CENABI AHMET PAŞA CAMİ’NİN TARİHÇESİ

Cami, Ankara’da Anadolu Beylerbeyi olarak görev yapan Cenabı Ahmet Paşa’nın ölümü üzerine 1565 yılında Cenabı Ahmet Paşa adına yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın otobiyografisini yazan şair Nakkaş Sai Mustafa Çelebi’nin Tuhfetü’l Mimarin adlı eserine göre, camiyi Mimar Sinan’ın yaptırmış olması ve bu yapı Mimar Sinan’ın Ankara’da ki tek eseri olması, camiye bugün tarihi eser niteliği katmaktadır. Caminin zamanla tahrip olmasından dolayı 1883, 1887 ve 1940 yıllarında toplam üç kez onarım görerek restore edilmiştir. Aynı zamanda caminin sol yanındaki küçük hazirede, Cenabi Ahmet Paşa'nın ve 18'inci asra ait Azimi türbesi bulunmaktadır. Yine bu türbe de 1566 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır.

cenabi-ahmet-pasa-cami-ankarada-nerede-nasil-gidilir-2.jpg

CAMİNİN YAPISAL MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Caminin tamamı Ankara taşı ile yapılmıştır. Caminin üstünde bulunan (13,9x13,9) boyutundaki tekli kubbe, Osmanlı mimarisini ve Osmanlıyı yansıtan nadide parçalardan biridir. Tekli kubbenin yanı sıra son cemaat alanının üzerinde de dört mermer kolonun taşıdığı üç tane küçük kubbe bulunmaktadır. Ayrıca, camide sivri kemerli 32 tane pencere görünürken, kubbe boyutu çevresinde de 16 adet pencere bulunmaktadır.

CAMİNİN HER YERİNDE EL EMEĞİ GİZLİ

Caminin giriş kapısı beyaz mermer ve somakilerin oluşturduğu stalaktitli (kireç taşından) bir bezeme ile süslenmiştir. Caminin iç mekânı üç sıra halindeki 32 sivri kemerli pencere ile aydınlatılmıştır. Minber ve mihrap oldukça sadeyken, ibadet mekânını örten büyük kubbe 16 pencereli bir kasnak üzerine oturmuştur. Kubbenin iç kısmı ve etekleri kalem işleri ile bezenmiştir.

cenabi-ahmet-pasa-cami-ankarada-nerede-nasil-gidilir-3.jpg

CENABI AHMET PAŞA KİMDİR?

Doğum yılı bilinmeyen Cenabı Ahmet Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet adamlığı yapmıştır. Sırasıyla kilercibaşı, çaşnıgirbaşı ve mirahur görevlerinde bulunduktan sonra, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Ankara’da bulunmak üzere Anadolu Beylerbeyi görevi verilmiştir. Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim’in Konya Ovası’nda gerçekleştirdiği savaşta Şehzade Selim’in yanında yer almıştır. Kanuni Sultan Süleyman’a yakınlığı ile bilinen Cenabı Ahmet Paşa, 1565 yılında görevinin başındayken vefat etmiştir.

CENABI AHMET PAŞA CAMİ NEREDE NASIL GİDİLİR?

Cenabı Ahmet Paşa Cami, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunuyor. Altındağ ilçesine bağlı Ulucanlar semtinde yer alan Ahmet Paşa Cami, aynı zamanda Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ne olan yakınlığıyla da kolayca ulaşılabiliyor. Ulucanlar Cezaevi’nin önünden yürüme mesafesinde olan cami, Ulucanlar Çocuk parkının hemen yanında bulunuyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.