Çalışan emeklilere kötü haber: SGK prim teşviki sona eriyor
Torba yasa ile EYT kapsamında emekli olup çalışanlar için önemli bir karar alındı. EYT'nin Hazine'ye olan maliyetini sıkça dile getiren hükümet, emekli işçi çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek primi teşvikini sona erdiriyor.
Son torba yasa ile EYT kapsamında emekli olup çalışanlar için önemli bir karar alındı. EYT'nin Hazine'ye olan maliyetini sıkça dile getiren hükümet, emekli işçi çalıştıran işverenlere sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik destek primi teşvikini sona erdiriyor. Karar esnafın tepkisini çekti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kararın reel sektörde olumsuz karşılandığını belirterek esnafın usta bulmakta zorlanacağını söyledi.
PRİM DESTEĞİ SONA ERDİ
Palandöken, emekli çalışanlara sağlanan yüzde 5'lik sosyal güvenlik prim desteğinin kaldırılmasının hem emeklileri hem de emekli ustalarla çalışan esnafı zor durumda bırakacağını ifade etti. "Sosyal güvenlik prim desteğinin kaldırılmasıyla işverenlerin emekli ustalarla çalışmaya devam etme cazibesi azalacak. Günümüzde usta bulmak zaten çok zor. Esnaf, çırak bulmakta zorlanırken bir de sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması ustasını kaybetmesine neden olacak ve bu durum esnafı ile mesleklerin geleceğini daha da sıkıntıya sokacak" dedi.
ESNAF ZOR DURUMDA
TESK Genel Başkanı, mevcut desteklerin kaldırılmasının esnafın ayakta kalma mücadelesini zorlaştırdığını belirtti. Palandöken, "Verilen sosyal güvenlik prim desteği sona erdiğinde yetişmiş ustaları da kaybederek zamanla hem esnafımız zor durumda kalacak hem de mesleklerin kaybolması hızlanacak" dedi. Günümüz koşullarında esnafa verilen desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Hem esnafın hem de emeklinin yararına olan bu düzenleme devam etmeli" ifadelerini kullandı.
STOPAJ VERGİSİ
Artan kira fiyatları ve kira stopaj vergisinin esnaf üzerinde yarattığı yükü de gündeme getiren Palandöken, "Artan kira fiyatlarını ödemekte zorluk çeken esnafa bir de kira stopaj vergisi eklenince durum daha da ağırlaşıyor" dedi. Enflasyon rakamlarının TEFE-TÜFE dengesini bozduğunu ve iş yeri kiralarının hızla arttığını belirten Palandöken, "Artan iş yeri kiraları malum. İş yeri kirası arttıkça kira stopajı da artacak. Bu da çifte vergilendirme gibi bir uygulama. Zaten iş yerinin mal sahibi bu vergisini ödüyor ama bu haliyle şimdi hem mal sahibi hem de devam eden yüzde 20'lik kira stopajını esnaf yatırıyor. Bu da esnafın sırtında ağır bir yük" ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.