Buzlu içeceklere dikkat! Bakteri kaynıyor

Buzlu içeceklere dikkat! Bakteri kaynıyor

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte ferahlamak için buzlu içeceklere yönelen insanları büyük risk bekliyor. Araştırmalar sonucu, kahve, meyve suyu ve kola gibi içeceklere ekletilen buzların bakteri taşıdığı ortaya çıktı.

Yaz aylarının gelişiyle birlikte hava sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi, vatandaşı bir hayli bunalttı. Serinlemenin ve ferahlamanın yolunu arayan birçok insan, çözümü soğuk içeceklerde arıyor. Bu soğuk içecekler yetmiyor, üstüne üstlük bu içeceklere bir de buz ekletiyor.

haber3.jpg

BUZLAR BAKTERİ KAYNIYOR

Yapılan araştırma sonucu, soğuk kahve veya içeceklere buz ekletmek, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Büşra Başayar, temizlenmeyen buz makinelerinin bakteri taşıdığı ve bu makinelerden çıkan buzların içeceklerle birlikte tüketilmesi halinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.

haber2.jpg

“ELLERİ BUZA TEMAS EDEBİLİYOR”

Buz makinelerinde klorlanmamış suları kullanabiliyorlar diyen Diyetisyen Başayar, şunları söyledi:

busra-basayar.jpg

“Birçok işletme, buz makineleri için arıtılmış veya hazır su kullanımından kaçıyor. Ayrıca, makine içindeki buzları kürek yardımı dışında elleriyle de alıp, vatandaşın tüketeceği içeceklere ekleyebiliyorlar. Eldeki mikroorganizmalar, buz ile birlikte insan vücuduna girerek ishale neden oluyor. İshal, sıcak havalarda ise oldukça tehlikeli bir hastalık. Bu nedenle sıcak havalarda soğuk içeceklere buz ekletmeyi çok önermiyoruz.

haber1.jpg

YÜKSEK KALORİ DE CABASI

Buzlu içeceklerin yüzde 90’ı zaten şekerli ürünler. Buz yardımıyla birlikte hem bakteri hem de ekstra kalori de almış oluyorsunuz. Bu yüksek kalorilerde sağlık açısından oldukça sakıncalı.”

haber4.jpg

KALP KASINIZ ZAYIFLAYABİLİR

Olası ishal durumunda vücutta sodyum ve potasyum değerlerinin düşmesi kalp kasının zayıflamasına neden olduğunun altını çizen Başayar, “Sodyumun ve potasyumun kandaki eksikliği, ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bu değerlerin büyük oranda düşmesi, hayati tehlikelere yol açabilir” dedi.

haber5.jpg

ÇÖZÜM YOLU MADEN SUYU

Hava sıcaklığının yüksek seyrettiği şu günlerde serinlemenin en iyi çözüm yolunun doğal mineralli suların (maden suyu) olduğunu ifade eden Büşra Başayar, “Maden suyu, yaz aylarında terle birlikte kaybettiğimiz mineralleri yeniden kazanmamız için en iyi yöntem. Çok ağır ve fazla terleyen kişilere günde 1 veya 2 şişe tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Ancak, bu maden sularının sodyum değerlerine dikkat etmeleri gerekiyor. ‘Na’ olarak şişenin üzerinde bulabilirler. Sodyum demek tuz demek ve tansiyon hastalarının da dikkat etmeleri gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.