Bütçede son durum: Harcama ve vergi tedbirleri yeterli olmadı

Bütçede son durum: Harcama ve vergi tedbirleri yeterli olmadı

TEPAV tarafından hazırlanan ve 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin verilerin değerlendirildiği Bütçe İzleme Bülteni’nin üçüncü sayısında, Merkezi Yönetim Bütçesinin (MYB) 747 milyar TL açık verdiği kaydedildi.

TEPAV tarafından yayımlanan Bütçe İzleme Bülteni’nde, 2024 yılının ilk yarısında Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 747 milyar TL açık verdiği belirtildi. Bütçe açığının yıl sonunda GSYH’nin yüzde 6,2’sine ulaşabileceği öngörülüyor. Temmuz ayında yasalaşan Birinci Vergi Paketi’nin mali etkisinin sınırlı kalacağı belirtilirken, mayıs ayında açıklanan tasarruf ve verimlilik paketi kapsamındaki tedbirlerin bütçe harcamalarında kayda değer bir sınırlama sağlamadığı vurgulandı.

İÇ BORÇLANMA 1,1 TRİLYON TL’YE ULAŞTI

2024 yılında iç borçlanma yüzde 133,6 oranında artış göstererek 1,1 trilyon TL’ye ulaştı. 2023 yılında 469 milyar TL olan iç borçlanmanın bu denli artmasına rağmen, 174 milyar TL kasa-banka kullanımıyla daha yüksek bir artışın önüne geçildi. Ancak, 2023’ten devreden emanetler borçlanma üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

EK TEDBİRLER GEREKLİ

Bültende, bütçe ve borçlanma ilişkisinin güçlendirilmesi gerektiği belirtilerek, yılın geri kalanında hem harcama hem de gelir tedbirlerinin kararlılıkla sürdürülmesi ve mali sıkılaşmaya yönelik ilave adımlar atılması gerektiğinin altı çizildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.