Bu sene fitrenin bedeli 70 TL olarak belirlendi

Bu sene fitrenin bedeli 70 TL olarak belirlendi

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada fitrenin depremzedeler için önceden verilebileceği ve fitre bedelinin de 70 TL olduğu belirtildi. Fitre bugün idrak edilen Berat Kandili’nde verilebiliyor.

Ramazan ayı öncesinde fitre bedeli belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından fitre bedeli konusunda açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada fitre bedelinin deprem mağdurları için önceden verilebileceği iletildi. Fıtır sadakası olan ve belli miktarın üzerinde malı olan Müslümanların Ramazan ayında vermeleri gereken fitre bedelini depremzedelere verilebileceği açıklandı. Fitre bugün idrak edilen Berat Kandili’nde verilebiliyor.

thumbs-b-c-13a624f3d8daed11524363cdea920972.jpg

PEKİ, 2023 FİTRE BEDELİ NE KADAR OLDU?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklama ile, 2023 fitre bedeli belirlendi. Yapılan açıklamaya göre; 2023 yılı fitre bedeli 70 Türk Lirası olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, deprem mağdurları için fitrenin Ramazan ayından önce de verilebileceğini vurguladı. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından karar sonrasında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı, 70 TL olarak belirlenmiştir. Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Her bir mükellef, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebilir."

0x0-1677913933373.jpeg

RAMAZANIN MÜJDECİSİ; BERAT KANDİLİ

Hicri takvime göre Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi, Berat Kandili olarak idrak edilir. Şaban Ayı'na girilmesiyle birlikte bu ay içerisindeki son kandil gecesi olan Berat Kandili bugün idrak edilecek. İslam dinindeki en hususi günlerden biri olan Berat Kandili; Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak kabul edilir. Günahların mağfiret olduğuna ve bir yıl içerisinde yaşanacakların kader defterine kaydolduğuna inanılan Berat Kandili 23 Ocak'ta başlayan üç ayların ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

berat-kandili.jpg

“ŞABAN AYININ 15'İNCİ GECESİNİ İBADETLE GEÇİRİN”

"Beraet" kelimesinin kısaltılmış ifadesi olan berat, İslam inancına göre günahlardan arınma, temiz çıkma, ilahi bağışlanma ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Ayrıca hicretin ikinci senesi şaban ayının 15'inci günü, Hazreti Muhammed ziyaret için gittiği Beni Seleme yurdundaki mescidde öğle namazının ikinci rekâtını kılarken, kıblenin Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram yönünde değiştiği hakkında ayet indi. Hazreti Muhammed ile cemaatin bu esnada yönünü Kabe'ye yöneltmesiyle birliğin sembolü olan bu tarihi olay, Berat gecesini değerli kılan başlıca nedenlerden birini belirliyor. Hazreti Muhammed'in, Ramazanın müjdecisi olarak bilinen Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

thumbs-b-c-99c336b246ed63c4570d478ee037becf.jpg

FİTRE NEDİR ?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna ulaşan müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır Türkiye'de her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler. Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, anne, baba, dedeler ve ninelere, çocuk ve torunlar ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir yoksula verilebileceği gibi, birkaç yoksula da dağıtılabilir.

Sedat Osman Koç / www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.