Bu hastalıkta risk büyük: Yılda 37 bin insan ölüyor
Türkiye’de insanların en çok yaşadığı akciğer kanseri hastalığı ölüm oranlarıyla adeta korku salıyor. Yılda 40 bin akciğer kanseri tanısı koyulurken bu kişilerin 37 bini hayatını kaybediyor.
Erken tanının akciğer kanserinde önemli olduğunu söyleyen uzmanlar öksürük ve nefes darlığı yaşayan ve bunların sürekli devam edip geçmediği hastaların acilen bir hekime başvurması gerektiğini söylüyor. Türkiye’de vatandaşların başına bela olan bu hastalık yılda 1,69 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor.
DHA’da yer alan habere göre Akciğer kanserini iki gruba ayıran Prof. Dr. Timuçin Çil, ilk grupta değiştirilemeyen yani genetik faktörlerin olduğunu ikinci grupta ise değiştirilebilen yani sigara, alkol aşırı kilo gibi etkenlerin olduğunu söyledi. Çil aynı zamanda rahatsızlıkları sürekli devam eden vatandaşlara da acil hekime gidin uyarısı yaptı.
GENETİK BOZUKLUKLAR
Herkesin ezberinde olan ‘sigara kanser yapar’ sözüne yönelik ise Çil, sadece sigaranın kanser yapmayacağını sigara içmeyen insanların da kanser olabileceğini söyledi. Çil bu hususta genetik bozukluklara dikkat çekerek, kansere yakalanan insanların mutasyon, delesyon ve bunun gibi genetik bozuklukların sık görüldüğünü aktardı.
İKİ TEDAVİ TÜRÜ
Çil kanser tedavisi ile ilgili ise ilerlememiş olanlarda akıllı ilaçlar ve immünoterapinin kullanıldığını ve bunlarda başarı sağlandığını söylerken, hastalığı ilerlemiş insanlarda ise temel tedavilere geçildiğini yani kemoterapiye başvurulduğunu belirtiyor.
Haber Merkezi/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.