Boykot o firmalara zarar ettirdi: İsraillilerin marka değeri düştü
İsrail menşeili ürünlere devam eden boykot o firmalara zarar ettirdi. Prof. Dr. Işın, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede devam eden boykotlarla ilgili “Boykotlar İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdü” dedi.
7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Filistin’e yönelik sürdürdüğü saldırılar devam ederken; Türkiye dahil birçok ülkede İsrail menşeili ürünler boykot ediliyor. ‘Katliama ortak olma’ sloganıyla yapılan boykotlar İsrail’in Filistin’de yaptığı katliama darbe vuruyor. Tüketicilerin yanı sıra STK ve hükümetlerinde aktif olduğu süreçle İsrailli firmalar zarar ediyor. Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın, “Boykotlar İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdü. İsrail, olumlu algılandığı ABD'de bile tüketici boykotları ile karşı karşıya kaldı” dedi.
ABD’DE BİLE BOYKOT EDİLDİ
Prof. Dr. Feride Bahar Işın, konu ile ilgili yaptığı açıklamada İsrailli firmaların yaşadığı değer kayıplarına ilişkin resmi bir veri olmadığını belirterek, “Boykotlar İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdü. İsrail, olumlu algılandığı ABD'de bile tüketici boykotları ile karşı karşıya kaldı. Marka itibarı firmaların misyonu, vizyonu, insan hakları, adil olma, pozitif ayrımcılık gibi değerleri temel alıyor. Bunlar öne çıkarılırken, firmanın İsrail kökenli olması ya da İsrail'e tavır alınmaması marka değerini olumsuz yönde etkiliyor. Zaman zaman kamuoyuna da yansıyor. İsrailli askerlerin elinde ürünlerin fotoğraflanması da bu imajı zedeleyen nedenler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.
İKİ BOYKOT TÜRÜNÜ DE GÖRÜYORLAR
Boykotun iki yönlü olduğunu anlatan Işın, hem firmaların İsrail menşeli ürünleri satmaktan çekinir hale geldiğini hem de tüketicilerin boykotlarla İsrail'e tepkilerini gösterdiğini aktararak; İsrail’in şu anda dünyada iki boykot türünü de gördüğünü kaydetti. Işın, sadece tüketicilerin değil, sivil toplum kuruluşlarının, hükümetlerin de bu süreçte aktif yer aldığını söyledi.
TÜKETİCİLER HASSAS
Birçok ülkede alışveriş sürecinde hassas davranıldığını ve ürün etiketlerinde menşeilerin incelendiğini belirten Işın, "Örneğin, Fransa'da bazı marketlerde İsrail üretimi avokadoların başka ülke menşeli gösterilmesine tüketiciler tepki gösterdi. Buna benzer tepkiler sadece Fransa'dan değil, farklı ülkelerden de geliyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.