BMGK'da Gazze gündemi: Hepimiz için insani bir leke

BMGK'da Gazze gündemi: Hepimiz için insani bir leke

Haziran ayında ateşkes tasarısını onaylayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi uzun aranın ardından Gazze gündemiyle bir kez daha toplandı.

Gazze'deki çatışmalar sürerken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yeniden toplandı. Oturumun başkanlığını, Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptı.

Lavrov, Gazze'deki durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi ve saldırıların sivilleri toplu olarak cezalandırmaya dönüştüğünü belirterek ateşkes çağrısını yineledi. "Gazze'de yaşananlar kabul edilemez hale geldi, saldırılar sivilleri toplu olarak cezalandırmaya dönüştü," dedi.

TÜRKİYE'DEN FİLİSTİN DEVLETİ'Nİ TANIMA ÇAĞRISI

BM’deki oturumda Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız da konuştu. Yıldız, Güvenlik Konseyi üyelerini Filistin Devleti'ni tanımaya çağırarak, "Tüm Güvenlik Konseyi üyelerini, iki devletli çözüme bağlılıklarını kanıtlamaları için Filistin Devleti’ni tanımaya çağırıyoruz," dedi. Yıldız, ayrıca Gazze’de acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunarak, "Ateşkes olmazsa benzeri görülmemiş boyutta felaket kaçınılmazdır," açıklamasında bulundu.

"GAZZE'DEKİ DURUM HEPİMİZ İÇİN İNSANİ BİR LEKE"

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da BM'deki oturumda konuştu. Mansur, ne Filistinliler'in ne de İsrailli rehinelerin İsrail Başbakanı Netanyahu'nun umurunda olmadığını söyledi. Mansur, İsrail'in tüm uluslararası kuralları yerle bir ettiğini belirtti. BM Genel Sekreteri adına konuşan İcra Dairesi Kabine Şefi Rattray ise uluslararası toplum adına eleştirilerde bulundu. "Gazze'deki durum hepimiz için insani bir leke," dedi.

ABD'NİN GÖRÜŞLERİ

BM'deki ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, iki tarafın da ateşkesin çerçevesi konusunda benzer noktalarda bulunduğunu ve görüşmeler konusunda umutlu olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.