Birleşmiş Milletler uyardı: Filistinliler kıtlık ve ölümle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler uyardı: Filistinliler kıtlık ve ölümle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler, Gazze'de 1 milyondan fazla insanın 1 buçuk ay içerisinde kıtlık ve ölümle karşı karşıya kalacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP), açlık krizinin en yoğun yaşandığı ve gıda güvensizliğinin muhtemelen artacağı yerlere dair Haziran-Ekim 2024 dönemine ilişkin erken uyarı raporunu yayımladı.

GAZZE VE SUDAN'A YARDIM GEREKLİ

Söz konusu raporda, gıda güvensizliğinin açlık krizinin en sık görüldüğü 18 noktada daha da artacağı ortaya kondu. Özellikle Gazze ve Sudan’daki açlığın önlenmesi için acil yardıma ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Mali, Filistin, Güney Sudan ve Sudan'daki durumun en yüksek endişe seviyesinde kalmaya devam ettiği belirtildi.

Raporda paylaşılan tabloda, İsrail saldırısı altındaki Gazze Şeridi'ndeki 2,2 milyon nüfusun tamamının BM Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nda (IPC) "kriz" olarak tanımlanan 3. seviye ve üstünde olduğu kaydedildi.

Tabloda, Gazze'deki 1,1 milyon kişi IPC'de "kıtlık" anlamına gelen 5. aşamada, 900 bin kişi de "acil durum" anlamındaki 4. aşamada gösterildi.

Rapora ilişkin basın açıklamasında da "Filistin'de devam eden çatışmanın, halihazırda felaket düzeyinde olan akut açlığı, kıtlık ve ölümlerin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki halkın tamamının yerinden edilmesiyle beraber daha da kötüleştirmesi bekleniyor" ifadesi kullanıldı.

1 MİLYON KİŞİ KITLIK VE ÖLÜM RİSKİ ALTINDA

Açıklamada, "1 milyondan fazla insanın temmuz ortasına kadar kıtlık ve ölümle karşı karşıya kalması bekleniyor" ifadesi de yer aldı.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, "Bir kere kıtlık ilan edildiğinde çok geçtir. Birçok insan çoktan açlıktan ölmüş olur" diye konuştu.

Somali'de 2011'de açlıktan ölen çeyrek milyon insanın yarısı, kıtlık resmen ilan edilmeden önce hayatını kaybetti.

"Dünya o dönemde uyarıları dikkate almadı ve sonuçları felaket oldu" ifadelerini kullanan McCain, "Dersimizi almalı ve bu sıcak noktaların açlık fırtınasını ateşlemesini önlemek için şimdi harekete geçmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.