Bir ilke imza atıldı: Otizmli bireyler için uygulama evi açıldı
Gölbaşı İncek’te Otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştıracak Uygulama Evi açıldı. Bir ilke imza atılan proje, ailelerin sorunlarına çözüm olmak amacıyla kısa süreli bakım ve gözetim evi olarak kullanılacak.
Büyükşehir Belediyesi ve Otizm Vakfı işbirliğiyle ile otizmli bireylerin ve ailelerinin hayatını kolaylaştıracak Uygulama Evi, Gölbaşı ilçesine bağlı İncek’te açıldı. Bir ilke imza atılan proje, ailelerin sorunlarına çözüm olmak amacıyla kısa süreli bakım ve gözetim evi olarak kullanılacak. Gazetecimize uygulama evi hakkında bilgi veren Otizm Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengizhan Soner, “Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle şu anda bulunduğumuz bu binada 3 daire ve bir dükkândan oluşan bu binada uygulama evi yaptık. Bu 3 dairemizde 11 tane banyolu, tuvaletli yatak odası bulunmaktadır” dedi.
11 ODADAN OLUŞUYOR
Açılan Uygulama Evi hakkında bilgi veren Otizm Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengizhan Soner, şunları aktardı:
“Bizim İncek'te 8 dönüm üzerine 3 villadan oluşan ve yaklaşık 2013 yılında başlayarak eğitim verdiğimiz bir kurumumuz var. Orada özel eğitim, spor eğitimi ve mesleki eğitimler yapıyoruz. Ailelerimizin ihtiyacı olan bir uygulama evi oluşturmak istedik. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle şu anda bulunduğumuz bu binada 3 daire ve bir dükkândan oluşan bu binada uygulama evi yaptık. Bu 3 dairemizde 11 tane banyolu, tuvaletli yatak odası bulunmaktadır.”
“GÖZETİM EVİ OLARAK KULLANILACAK”
Uygulama Evi’nin maddi açıdan iyi olmayan aileler için ücretsiz olacağını vurgulayan Soner, “Otistik çocuk, anne ve babaları hastalığında, bir ameliyatında veya şehir içi ve dışı seyahatlerinde çocuklarını bırakma sorunu yaşattıklarında ona çözüm olmak amacıyla kısa süreli burası bakım ve gözetim evi olarak kullanılacak. Adını da Ankara Büyükşehir Belediyesi Ve Otizm Vakfı Uygulama Evi olarak koyduk. Bu şekilde sürdüreceğiz. Belediyenin sağladığı kontenjanlara da vakıfta destek olarak ücretsiz olarak yapacağız. Ama bu sadece ödeme güçlüğü çeken aileler için geçerli olacak. Otizm Vakfı'nın hem destekleyeceği ama katılımcıların da destekleyeceği bir sistem olarak yürüyecek” şeklinde konuştu.
“OTİZMLİ BİREYLER SOSYALLEŞECEK”
İncek Uygulama Evi’nin giriş katı, otizmli bireylerin sosyalleşmeleri adına lokal anlayışıyla yapıldı. En katta bulunan alanda ise bireylerin sportif faaliyetlerini yürütülmesi ve yatılı kaldıkları süre zarfında bedensel aktiviteler ile rahatlatılmaları amacıyla kullanılabilecek. Uygulama Evi’nin 2’nci ve 3’ncü katında bulunan odalarda ise bireyler konaklayacak. Uygulama Evi’nde yer alan çeşitli atölye ve etkinlikler sayesinde otizmli bireyler sosyalleşecek. Bunların yanı sıra, öz bakım ve temel yaşam becerilerinin pekiştirilmesi sağlanacak. Bireylerin mesleki beceri kazanmaları adına iş faaliyetleri yapılacak.
“TÜRKİYE'DE İLKLERDEN BİR TANESİ”
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Uygulama Evi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Bugün burada önemli bir işe imza atıyoruz. Yine Türkiye'de ilklerden bir tanesi. Şöyle ki hep böyle sosyal belediyecilik dendiği zaman sadece sosyal belediyeciliği ihtiyacı olan insanlara destek olarak anlıyorlar ama bir gencin eğitimine destek olmak, onun da yaşıtlarıyla beraber okumasını sağlamak, ekonomik sıkıntı çekmeden onlara destek olmak, onların kendilerini geliştirmek de aynı zamanda sosyal belediyeciliktir” şeklinde konuştu.
“YAYGINLAŞARAK ÇOĞALMASINI DİLİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a desteği için teşekkür eden Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Çayan da , “Başkanımıza gittiğimizde gerçekten hiç ikiletmeden ne gerekiyorsa yapalım dedi. Yeri bulun, biz elimizden geleni yaparız, katkıyı veririz dedi. Biz de bunun üzerine yola çıktık ve bu merkezi oluşturmuş olduk. Umuyorum ki bu bir model olacak Ankara'nın başka semtlerinde hatta başka şehirlerde de örnek olacaktır. Çünkü bu bir ilktir Ankara'da bu şekilde bir uygulama. Bunun her semtte yaygınlaşarak çoğalmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.