Bina kimlik sistemi nedir, sertifikası nasıl alınır?

Bina kimlik sistemi nedir, sertifikası nasıl alınır?

Asrın Depremi olarak nitelendirilen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından insanlar kendi binalarının ne kadar sağlam olduğunu merak ediyor. Peki, Bina kimlik sistemi nedir, sertifikası nasıl alınır?

Kahramanmaraş merkezli yaşanan yıkıcı depremlerin ardından insanlar, kendi binalarının ne kadar sağlam olduğunu merak etmeye başladı. Peki, Bina kimlik sistemi nedir, sertifikası nasıl alınır?

BİNA KİMLİK SİSTEMİ NEDİR?

Bina kimlik sistemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2021 senesinde hayata geçirdiği bir uygulama. Bina kimlik sistemi ile her bina kişisel bilgileri barındırdığı bir kimliğe sahip oluyor. Bina kimlik sistemi binanın denetime tabi tutulduğuna işaret ediyor. Bu kimlik sayesinde inşaatta kullanılan malzemeler, binanın yapı durumu, yaşı ve birçok özelliği öğreniliyor. Vatandaşlar bu bilgilere belge üzerinde yer alan QR kod iler erişim sağlıyor.

QR okutan adam.jpg

BİNA KİMLİK SERTİFİKASI NASIL ALINIR?

Bu sistem sayesinde kaçak yapılanmaların önüne geçiliyor. Aynı zamanda yaşanan depremlerde yetkililer bina hakkında detaylı bilgiye erişebiliyor. Binaların gözüken bir yerine konulan bu kimlikler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından veriliyor. Kimliğin üzerinde bulunan QR kodun okutulması ile bina hakkında bilgilere erişiliyor. QR kodlar Bina Kimlik Sistemi mobil uygulamasından okutuluyor.

Salih Çifci / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.