Bilgisayar başında çalışanlar için 20-20 kuralı nedir, ne işe yarar?

Bilgisayar başında çalışanlar için 20-20 kuralı nedir, ne işe yarar?

Günümüz çağının teknoloji çağı olması sebebiyle birçok işi bilgisayar başından hallediyoruz. Ekran başında hem işimizi yapıp hem de sağlığımızı korumamız gerekiyor. Peki, Bilgisayar başında çalışanlar için 20-20 kuralı nedir, ne işe yarar?

İnsanlar gündelik hayatta herhangi bir iş üzerinde çalışırken birçok kez ekran karşısında kalıyor. Günümüz çağında eğitim, iş, eğlence gibi birçok konu ekran karşısında hallediliyor. İnsanlar hem bu kadar işi bilgisayar üzerinden hallediyorken hem de sağlıklı kalabilmeleri gerekiyor. Peki, Bilgisayar başında çalışanlar için 20-20 kuralı nedir, ne işe yarar?

20-20 KURALI NEDİR?

Ekran karşısında çok fazla süre geçirilmesi insan sağlığını olumsuz etkiliyor. İnsanların ekran başında yanlış pozisyonda durması, başta göz sağlığı olmak üzere duruş bozukluğu, kamburluk gibi sorunlar doğurabiliyor. Uzun süre ve yanlış açıdan ekrana bakılmasının sonucunda göz kırpma sayısı azalıyor. Göz kırpma sayısının azalmasının ardından gözler yeterince nemlenmiyor. Gözlerin nemlenmemesi insanlarda göz kuruluğuna sebep oluyor. Peki, bu sağlık problemlerinin önüne geçmek amacıyla bulunan 20-20 kuralı nedir? 20-20 kuralı 20 dakikada bir 20 saniye boyunca, 20 metre ve ötesine bakarak gözlerin dinlenmesini sağlama işlemi anlamına geliyor. Bu sayede oluşacak göz hastalıkları riski azalıyor.

bilgisayar-basinda-calisanlar-icin-20-20-kurali-nedir-ne-ise-yarar1.jpg

20-20 KURALI NE İŞE YARAR?

20-20 kuralı, ekran başındayken düzenli bir şekilde uygulanması halinde kişide oluşabilecek hastalıkların önüne geçiyor. Ekranların yaymış oluğu ışınlardan 20 dakikada bir 20 saniyeliğine uzaklaşmak göz kırpma süresinin azalmasının önüne geçiyor. Bu sayede göz kuruluğu yaşanmıyor. 20-20 kuralının uygulanmasının ardından insanlarda oluşan göz kanlanması, gözde yanma ve batma gibi sorunların meydana gelmesi zorlaşıyor. Aynı zamanda bu hastalıkların önüne geçmek adına ekranla göz mesafesinin 40 santimetre olması gerekiyor. 90 derecelik bir açı ile ekrana 40 santimetre mesafede oturulması bilgisayar başında çalışan insanların sağlıkları için oldukça önem arz ediyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.