Berberler Oda Başkanı Sezayi Kara esnafın taleplerini iletti

Berberler Oda Başkanı Sezayi Kara esnafın taleplerini iletti

Ankara Berberler Odası Başkanı Sezayi Kara, berber esnafının EYT talebini gazetemize anlattı. Başkan Kara; “Esnafımızdan gelen yoğun talepler üzerine emekli olabilmeleri için pirim gününün 9000 den 5000 iş gününe çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde EYT sorunun çözümü ile alakalı açıklamalar EYT bekleyen çalışanlarda olumlu bir etki oluşturdu. Bu olumlu hava birçok çalışanı mutlu ederken kapsam dışında kalan çalışanlarda oldu. Küçük yaşlarda başladıkları çıraklık ile meslek hayatına atılan ve uzun yıllar el emeği zanaatlarıyla çalışan berberler de SGK’lı çalışanlar gibi hizmet sürelerinin 5000 iş günü olmasını istiyor.

Konu ile alakalı gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ankara Berberler Oda Başkanı Sezayi Kara, “Esnafımız yıllar boyu yatırdığı Bağ-Kur primleri ile emeklilik hayali kurdu. Bağ-Kur ve SGK aynı çatı altında SGK’lılar 5 bin iş günü ile emeklilik hakkı alıyor biz 9 bin bizde SGK’lılar gibi 5 bin iş gününde emekli olmak istiyoruz. Esnaf oda başkanı olarak zanaatkârlarımızın talebini gerekli makamlara ilettik. Biz berberler küçük yaşta çırak olarak bu mesleğe başladık. Uzun yıllar elimizin emeği zanaatımız ile işimizi yapıyoruz. Vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Yaşıtlarımız okula giderken oyun oynarken biz çırak olarak çalışıyorduk. Berberler olarak yaptığımız çıraklık döneminin iş günü sigorta başlangıcı olarak belirlenmesini istiyoruz. Talebimizin değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

thumbs-b-c-72bb222722dbdabb48e29d9158e41fc6.jpg

“ESNAFIN YOĞUN TALEBİ VAR”

Başkan Kara, “Berberler Meslek Odası olarak meslektaşlarımızın yaptığı çıraklık döneminin EYT kapsamına alınıp mağdur olmamalarını istiyoruz. Staj ve çıraklıklarımız iş başlangıcımız olsun. Emeklikte yaşa takılanlar ile yapılan çalışmada 1999 yılı öncesi tüm haklara sahip olma, prim ve hizmet süresini tamamlayan için tanınan hakta sigortalı çalışanlar için 5000 iş günü Bağ-Kurlu olanlar için 9000 iş günü kabul edilmektedir. Önümüzdeki süreçte Meclise taşınacak olan EYT kapsamının bünyemize bağlı olan esnafımızdan gelen yoğun talepler üzerine emekli olabilmeleri için pirim gününün 9000 den aşağıya çekilmesi talep ediyoruz. Sigortalıların ve Bağ-Kuruların aynı çatı altında olmasına rağmen SGK'lı olanlarla aynı haklara sahip olamadıkları için kendilerine haksızlık olarak nitelendiriyoruz. Bu konu ile ilgili olarak esnaflar içinde düzenleme yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kurdu.

thumbs-b-c-b4187182144b6cbf8ebc03b32a23a81b.jpg

BAĞ- KUR PRİMLERİNDE İNDİRİM YAPILMALI

Esnafın EYT talebini gazetemize anlatan Ankara Berberler Odası Başkanı Sezayi Kara, berber esnafının yeni yılla beraber artan Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlandıklarını söyleyerek indirim talep etti. Kara, “Bünyemize bağlı esnafımızın tarafımıza yapılan yoğun talepleri ile artan kira, elektrik, su ve malzeme ücretlerinin artmasının yanı sıra asgari ücrete yapılan artış nedeniyle Bağ-Kur ve SSK primlerinin artışı maalesef artık esnafımızı zorlamaktadır. Bağ-Kur ve SSK primlerini ödemekte zorlanan esnafımız sağlıktan da yararlanamadıkları bu konuda çok mağduriyet yaşamakta olduklarını bildirmektedirler. Bağ-Kur ve SSK primlerin artışında, esnaf kesimimize esneklik getirilerek ödemelerini kolaylaştırmak adına berber esnafımızdan gelen talep ve istekleri talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.