Berat Kandili ne zaman? Berat ne demek? Berat Kandili’nin önemi nedir?

Berat Kandili ne zaman? Berat ne demek? Berat Kandili’nin önemi nedir?

Şaban ayının manevi ruhunu hissettiğimiz bu günlerde, Berat Kandili'nin yaklaşması, zor zamanlar geçirdiğimiz bu günler için ve manevi eksikliği gidermek için insanlığa fırsat sağlayacak. Peki, Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili’nin önemi nedir?

Üç aylar yani Recep, Şaban ve Ramazan ayları İslam dini için önemli bir yere sahiptir. Haram aylar olarak nitelendirilen bu aylarda kötü sayılabilecek hiçbir şey yapılmamaya çalışılırken, bu aylar insanı maneviyatla doldurur. Üç aylarda birçok önemli gün vardır. Berat Kandili de bunlardan biridir. Ramazan ayının son habercisidir. Peki, Berat Kandili ne zaman? Berat ne demek? Berat Kandili’nin önemi nedir? Tüm detaylar haberimizde:

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Üç aylar olarak nitelendirilen aylardan Şaban ayının içerisindeyiz. Berat gecesi, Şaban ayında gerçekleşen bir gecedir. Berat Gecesi yani Berat Kandili ise Şaban ayının 15. Gecesine tekabül etmektedir. Şaban ayının 15. Gecesi bu yıl 6 Mart tarihine denk gelmektedir. 2023 yılında Berat Kandili’ni 6 Mart Pazartesi günü yaşayacağız.

BERAT NE DEMEK?

Berat kelimesi dini açıdan önemli bir yere sahiptir. Berat; ‘kurtulma’, ‘kurtuluşa erme’ manalarına gelmektedir. Berat ve beraat aynı zamanda; beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarını da taşır. Müminlerin bu mübarek gecede günah yüklerinden kurtulup, Allah’ın bağışlamasına erişmesi umulduğu için, Türkçe manasına uygun olarak ‘Berat Gecesi’ denilmiştir.

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçe halidir. Berâet, Arapça olarak; ‘iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması’ anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde ‘şâbanın ortasındaki gece’, ‘mübarek gece’, ‘rahmet gecesi’ ve ‘sak gecesi’ mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

3 AYLARDAKİ DİĞER KANDİLLER VE GÜNLERİ

Üç ayların başlamasıyla birlikte ilk özel gün 26 Ocak Perşembe günü Regaip Kandili ile yaşandı. Peki, üç aylardaki diğer önemli günler hangileri? Müslümanlar, Miraç Kandili’ni 17 Şubat Cuma günü kutlamıştı. Sırada ise Ramazan’ın son habercisi olan Berat Kandili var. 6 Mart Pazartesi günü Berat Kandili gerçekleşmiş olacak. Ramazan ayı ise 23 Mart Perşembe günü başlamış olacak. 17 Nisan Pazartesi günü ise bin aydan daha hayırlı gün olan Kadir Gecesi’ne erişilecek. 21 Nisan Cuma gününden itibaren ise Ramazan Bayramı’nın coşkusu yaşanacak.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.