Bayraktar bölgedeki üreticilerin sorunlarını değerlendirdi

Bayraktar bölgedeki üreticilerin sorunlarını değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem sonrasında bölgedeki üreticilerin sorunlarını değerlendirdi. Bayraktar, “Tarımsal üretim için çiftçilerimizin köyünü terk etmesi muhakkak önlenmelidir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde büyük yıkıma ve can kaybına neden oldu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan deprem ile alakalı açıklamalar yaptı. Bayraktar, “Özellikle, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da daha yıkıcı bir afet haline gelen depremden şehir ve ilçe merkezlerindeki insanlarımız kadar kırsal kesimde yaşayan insanlarımız da etkilendi. Devletimiz ve milletimiz el birliğiyle depremin etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Dayanışma ve yardımlarla sağ kalanların yaşama bağlanmasına, yaralıların iyileştirilmesine çalışılıyor. Bu vesileyle bir kez daha vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

63e76d0350acca6a20a487a5.jpg

ÜRETİM POTANSİYELİ YÜKSEK

Bayraktar, “Ülkemizde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 9,1’i, tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın ise yüzde 15,1’i afet bölgesinden karşılanıyor. TÜİK verilerine göre 2022 yılında 23,8 milyon hektar tarım alanının 3,8 milyon hektarı 11 ilimizde bulunuyor ve bu toplam tarım alanlarımızın yüzde 16,1’ine tekabül ediyor. TÜİK verilerine göre 2021 yılında ülkemizin bitkisel üretim değeri 306,3 milyar iken bölgenin bu değere katkısı 64,1 milyar lira ile yüzde 20,9 gibi bir oranla toplam bitkisel üretim değerinin beşte birinden fazlasına karşılık geliyor” dedi.

63f0775beb10bb2e003461d7.jpg

ÇİFTÇİMİZİ KORUMALIYIZ

Bayraktar, bölgedeki çiftçilerin köyünü terk etmesinin muhakkak önlenmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, “Bu bölgede üretimin azalması ülke genelinde gıda fiyatlarını artırır, ayrıca tarım sektörünün küçülmesine neden olur. Bölgede yıkımın etkileri sıcaklığını korurken, özellikle ahırların, ağılların, hayvan barınaklarının yıkılması buradaki hayvanlara ve dolayısıyla üreticilerimize zarar verdi. Tarımsal açıdan acil ve öncelikli yapılması gerekenlerin başında, açıkta kalan hayvanlara barınak temin etmek, onların yemini, suyunu ve elektriğini karşılamak, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik vermek geliyor. Hayvanların yok pahasına elden çıkarılmasını önlemek için devlet kurumları TİGEM, Et ve Süt Kurumu bu konuda daha etkin çalışmalıdır. Çiftçilerimizin enkaz altında kalan makine ve ekipmanları zarar gördüğü için bu konuda da destek verilmelidir. Zarar gören çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin olmazsa olmazı olan makine ve ekipmanları derhal yenilenmeli, bölgedeki üreticilerimiz kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden öncelikli yararlandırılmalıdır. Gerekirse belirli yerlerde makine parkları kurulmalı, bir organizasyon dahilinde üreticilerin makine ve ekipman kullanımı sağlanmalıdır” uyarılarını yaptı.

Eray Zobu/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.