Başkent gençlik meclisi gençler arasında köprü görevi görüyor

Başkent gençlik meclisi gençler arasında köprü görevi görüyor

Başkent Gençlik Meclisi Kurucusu Halil Ecer, ‘Benimde bir fikrim var’ diyen her gencin kent yönetiminde var olabileceği bir yapı oluşturduklarını söyledi. Ecer, “Her gencin ortak akılla buluştuğu bir alan olması sebebiyle köprü görevi görüyor" dedi.

Türkiye’nin en büyük gençlik meclisi olmasının yanında başkente kattığı değerlerle ön plana çıkan Başkent Gençlik Meclisi’ni kurucusu ve başkanı Halil Ecer, gazetemize Başkent Gençlik Meclisi’nin ne olduğunu, 2022 yılında hangi çalışmalarla ön plana çıktığını anlattı. Ecer, “Ankara Kent Konseyi ile gençler arasında sürdürülen ortak akıl çabaları neticesinde Ankara'nın tüm genç kesimlerini kapsayan bir gençlik birlikteliğidir. Gençlik meclisi büyüdükçe aslında ne kadar ‘ihtiyaç odaklı’ bir yapı olarak kendi varlığını sürdürdüğünü gördük. Bunu inşa edebilmek için bütün gençlerin ‘benim bir meclisim var’ diyebileceği, 15-30 yaş arasındaki bütün gençlerin kendi fikirleriyle kent yönetimine katılabildiği bir alan olması sebebiyle Gençlik Meclisi köprü görevi görüyor” dedi.

whatsapp-image-2023-01-15-at-12-35-09.jpeg

TÜM GENÇLERE HİTAP EDEN BİR YAPI

Başkan Halil Ecer, Başkent Gençlik Meclisi’nin kurulmasından yerel, ulusal ve uluslararası boyuta taşınmasına kadar sürecin her anında yer aldığını dile getirdi. Ecer, Başkent Gençlik Meclisi’nin kurulma sürecini ise şu şekilde anlattı: “Başkent Gençlik Meclisi, ‘1992 Rio Yeryüzü Zirvesi’ ile başlayan ve Türkiye'de ‘Yerel Gündem 21’ olarak bilinen sürdürülebilir gelecek için demokratik katılımın yolunu açan sürecin somut bir çıktısıdır. Ankara'da yaşayan 15-30 yaş aralığındaki tüm gençlerin bir araya gelip kendini ve kentini geliştiren yerelden var olan problemlere yerel katılımcılık yoluyla çözümler üreterek yaşamın her alanında güçlenmesini sağlayan mekanizmalar bütünü Başkent Gençlik Meclisi olarak adlandırılıyor. Başkent Gençlik Meclisi, siyaset üstü konumu ile Ankara'daki tüm gençlerin din, dil, ideoloji, siyasi kimlik gibi farklılıkları kendi potasında özgül ağırlıklarıyla var olmasını sağlayan herhangi bir siyasallaşma eğilimine girmeden kent yönetiminin gençleştirilmesi ve gençlik politikalarının gençler tarafından belirlenmesi gayesi ile kurulmuştur. Kuruluşunda herhangi bir karar alıcı mekanizma öncü olmamış ve tamamen gençlerin talepleri doğrultusunda Ankara Kent Konseyi ile gençler arasında sürdürülen ortak akıl çabaları neticesinde Ankara'nın tüm genç kesimlerini kapsayan bir gençlik birlikteliğidir.”

whatsapp-image-2023-01-15-at-12-35-09-1.jpeg

GENÇLİK MECLİSİ ‘ÜTOPYA’ OLARAK KURULDU

Ecer, “Gençlik Meclisi, bir ütopya olarak gençlik meclisi kuruldu. Bu ütopya sayesinde gençler var olan tüm problemlerden sıyrılarak kendinin özerk yapısını oluşturmasına ve aynı zamanda bu özerk yapıda herhangi bir siyasi partinin boyunduruğu altına girmediği için gençlerin ‘gençlik politikası’ üreterek yerini daha kullanışlı ve yaşanılabilir bir boyut kazanmasına sebep oldu. Aynı zamanda Başkent Gençlik Meclisi, yaşamın her alanında gençlerin güçlendirilmesine odaklanırken aynı zamanda toplumsal kurumların gençleştirilmesi boyutuna sahiptir. Sosyal, siyasal ve ekonomik dinamiklerin gençlerin katılımı ile sürdürülmesini sağlamak amacıyla katılımcı yönetim, katılımcı bütçe ve aktif yurttaş ilkelerine de sahip çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

3-001.jpg

İHTİYAÇ ODAKLI

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde gençlerin yaşadıkları sorunları da ele alan Ecer, “Bu süreçte bizler şunu fark ettik. Aslında pandemi hala bütün varlığıyla kültürel kodlara, kimlik kodlarına, toplumsal kodlara o kadar sirayet etmiş ki bizi tutsak haline getirmiş. Biz burada ki çıkışın Ankara’dan olması gerektiğini düşündük. Çünkü ‘Ankara’da bir adım atarsanız Anadolu’da koşarsınız’ diye bir laf vardır. Bizler şunu söyledik: ‘Yaşamın her alanında gencin güçlendirilmesi’ bizler Ankara’da bunu yaptık aslında. Gençlik meclisi büyüdükçe aslında ne kadar ‘ihtiyaç odaklı’ bir yapı olarak kendi varlığını sürdürdüğünü gördük” dedi.

1673775624004.jpeg

A’DAN Z’YE ANKARA KİTAPÇIĞI

Ecer, üniversite okumak veya Ankara’da çalışmak için gelen gençlerin istediği yere ulaşmada sorun yaşamadan, hayatlarını kolaylaştırmak için A’dan Z’ye Ankara kitapçığını oluşturduklarının altını çizdi. Ecer, “Dışarıdan gelen birisi Ankara’ya adımını atar atmaz kültürel, sosyal ekonomik yani abonman kartından tutunda belediyenin ücretsiz çamaşırhanesine kadar bütün bilgilerin yer aldığı kitap oluşturduk. Bunun güzelliği ise yönergesinde ‘kendi kendine yetebilirlik’ ilkesi yer alıyor. Tasarımlarından süreç ilerletmesine kadar hepsini gönüllü gençlerimiz yaptı. Aynı zamanda basılı olarak ‘Ankara Fontu’nun kullanıldığı ilk eser” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-08-24-at-07-28-52.jpeg

ÜNİVERSİTE ANKARA’DA OKUNUR

‘Üniversite Ankara’da Okunur’ adı altında farklı bir projeye daha imza attıklarını kaydeden Ecer, “Bu proje ile Ankara’da yer alan tüm üniversitelerde tanıtım videoları çektik. Aslında 22 üniversitesi bulunan 600 bin öğrencisi olan bir Ankara toplam gençlik nüfusu ise 2,3’e denk geliyor. Neredeyse 1 milyon 600 bin genç var fakat bunların birbirinden haberi yok. Bunu inşa edebilmek için bütün gençlerin ‘benim bir meclisim var’ diyebileceği, 15-30 yaş arasındaki bütün gençlerin kendi fikirleriyle kent yönetimine katılabildiği bir alan olması sebebiyle Gençlik Meclisi köprü görevi görüyor” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2022-08-24-at-07-28-53-4.jpeg

BİR FİKRİM VAR DİYEN HER GENÇ İÇİN

Ecer, son olarak Başkent Gençlik Meclisi içesinde yer alan ‘Benimde bir fikrim var’ diyen her gencin fikrine uygun olarak yer alabileceği çalışma grupları olduğunu söyledi. Bu çalışma gruplarını ise Ecer, şöyle aktardı: ‘Başkentte kültür, kariyer, farkındalık, araştırma ve geliştirme, istatistik veri, kent bilinci alanları üzerine konuşmak, tartışmak ve proje üretmek için gençler tarafından kurduğumuz alt yapı çalışmaları var. Sosyal Farkındalık, Kariyer ve İstihdam, Sürdürülebilir Kent ve Tasarım, İklim, Çevre ve Doğa, Kültür ve Sanat, Lise, Ar-Ge İnovasyon adlarında 7 tane çalışma grubumuz var. ‘Bir fikrim var’ diyen her genç bu çalışma gruplarımızın içerisinde yer alabilir.”

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.