Bambu ağacının hikayesi nedir? Bambu ağacı nasıl yetişir?

Bambu ağacının hikayesi nedir? Bambu ağacı nasıl yetişir?

Bambu, genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen, çok yıllık bir bitki türüdür. Peki, Bambu ağacının hikayesi nedir? Bambu ağacı nasıl yetişir?

Bambu ağacının ana vatanı Asya topraklarıdır. Bambu özellikle de Çin, Hindistan, Japonya ve Güney Amerika gibi ülkelerde yetiştirilir.

Bambu ağacı diye bir bitki türü yoktur, ancak bambu bitkisi ağaçlara benzer şekilde büyüyebilir ve birçok amaç için kullanılabilir.

Bambu bitkisi, uzun ince gövdesi ve yapraklarıyla bilinir. Gövdeleri, hızlı büyüme oranları sayesinde oldukça yüksek olabilir ve birçok farklı amaç için kullanılabilir. Örneğin, bambu gövdeleri ev yapımında, mobilya yapımında, müzik aletleri yapımında, kâğıt yapımında, çitlerin yapımında, bahçe aksesuarlarında ve hatta yemek yapımında kullanılabilir.

Peki, Bambu ağacının hikayesi nedir? Bambu ağacı nasıl yetişir? Bambu ağacının özellikleri nelerdir? Bambu ağacı nerelerde kullanılır? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

haberrr.jpg

BAMBU AĞACININ HİKAYESİ NEDİR?

Bambu bitkisi, önce tohuma ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir fakat bambu tohumu, ikinci yılda da toprağın dışına filizlenmez. Bu olay sabırla 5’inci yıla kadar devam eder. Beşinci yılın sonunda inatçı tohum, filiz verir ve altı hafta gibi kısa bir sürede 27 metre boyuna ulaşır. Akla gelen ilk soru şudur:

“Bambu ağacı, 27 metre boyuna 6 hafta da mı yoksa beş yılda mı ulaşmıştır?”

Bu sorunun cevabı aslında çok basittir ve tabi ki 5 yılda ulaşmıştır. Büyük bir sabırla ve ısrarla tohum beş yıl boyunca sulanıp gübrelenmeseydi ağacın var olmasından ya da var olmasından söz edebilir miydik?

haberr.jpg

BAMBU AĞACININ ÖZELLİKLERİ

Bambu ağacının özellikleri şunlardır:

• Hızlı büyüme: Bambu, dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden biridir. Bazı türleri yılda 1 metreye kadar büyüyebilir.

• Dayanıklılık: Bambu, sert ve dayanıklı bir malzemedir. Sertliği, bazı türleri granit gibi sert kaya malzemelerine yaklaşabilir.

• Esneklik: Bambu, oldukça esnek bir malzemedir. Bu özelliği sayesinde, depremlere ve diğer doğal afetlere dayanıklı binalar yapmak için kullanılabilir.

• Doğal kaynak: Bambu, çevre dostu ve yenilenebilir bir kaynaktır. Diğer ağaçların kesilmesi ve ormanların tahrip edilmesi yerine bambu kullanılması, çevreye daha az zarar verir.

• Çok yönlülük: Bambu, birçok farklı amaç için kullanılabilir. Mobilya, yapı malzemeleri, kâğıt, dekoratif nesneler, geleneksel müzik aletleri, giyim ve hatta yemeklerde bile kullanılabilir.

• Sağlık faydaları: Bambu, yaprakları ve gövdeleri çeşitli sağlık faydaları sunan birçok bitkisel ilaç ve çay için kullanılabilir. Bambu filizi, sağlıklı bir atıştırmalık olarak da popülerdir.

Eray Zobu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.