Bakü ve Ankara arasındaki kardeşlik rüzgarı edebiyat sahasına da sıçradı

Bakü ve Ankara arasındaki kardeşlik rüzgarı edebiyat sahasına da sıçradı

Bakü ve Ankara arasındaki yakın ilişkiler edebiyat sahasına da sıçradı. Bakü'de, "Azərbaycan Yazıçılar Birliyi"nin desteğiyle çıkan aylık edebiyat dergisi "Ulduz" ile Ankara'da yayınlanan Genç Yürekler dergisi iş birliği yapma kararı aldı.

Ulduz dergisi ile Genç Yürekler dergisi ortak çalışma, yardımlaşma, dayanışma; iki ülkenin gençleri, okuyucuları ve yazarlarının birbirlerini daha yakından tanımaları bakımından iş birliği kararı aldı. Her iki dergi de birer sayı karşılıklı olarak basılacak. gazeteilksayfa.com’dan Göktürk Yılmaz’ın haberine göre İş birliğinin ilk ayağı gerçekleşti. Ulduz dergisinin Santyabr (Eylül) 2024 Sayısı, Genç Yürekler dergisinin şair ve yazarlarının eserleriyle yayınlandı. Genç Yürekler dergisi tarafından gönderilen 51 eser (şiir, deneme, öykü, makale, eleştiri, biyografi, röportaj...) Türkiye Türkçesi ile Azerbaycan'ın her tarafına gönderildi.

3-001.jpg

BAŞ REDAKTOR KONUŞTU

Ulduz dergisinin Baş Redaktoru Qulu Ağses, Genç Yürekler ile yaptıkları çalışma hakkında, son sayının basımı konusunda özel açıklamalarda bulundu. Qulu Ağses şöyle konuştu:

"Ulduz jurnalının sentyabr sayı işıq üzü görüb. Dərginin bu nömrəsi Türkiyə'nin Genç Yürekler jurnalına həsr olunub. Ulduz'un və Genç Yürekler'in birgə layihəsinə əsasən dərc olunan yeni sayda 51 Türk müəllif yer alır. Türkiyə Türkcəsində yayılan əsərlərin əsas qayəsi budur: 'Dildə, fikirdə, işdə birlik!' Genç Yürekler'in Baş Redaktoru Muhterem Şahin bildirib ki, tezliklə Azərbaycan ədiblərinin əsərlərindən ibarət xüsusi sayımız çap olunacaq. Azərbaycan Türkcəsində dərci nəzərdə tutulan Genç Yürekler, Ulduz jurnalının göndərdiyi materiallar əsasında işıq üzü görəcək. 'Bir millet iki dövlət' şüarını rəhbər tutan dərgilər, Türkiyə'də Azərbaycan müəlliflərini məhz Azərbaycan Türkcəsində; Azərbaycan'da isə Türkiyə müəlliflərini Türkiyə Türkcəsində təqdim edəcəklər. Ortaq əlifbanın artıq arzudan gerçəyə çevrildiyi tarixi günlərdə Ulduz və Genç Yürekler dərgilərinin birgə əməkdaşlığı Azərbaycan-Türkiyə qardaşlığının bariz nümunəsidir. Hər iki nəşrin birgə təqdimatı nəzərdə tutulur"

2-001.jpg

EDEBİYATTA YAKIN DOSTLUK

Genç Yürekler dergisinin Yayın Kurulu Başkanı Muhterem Şahin de açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: "Dergimizin çıktığı ilk sayıdan bu tarafa genç şair, yazar ve sanatçıların eserlerine geniş ölçüde yer verdik. Yüzlerce gencin ilk eseri dergimizde yayınlandı, onların ellerinden tuttuk gönüllerine dokunduk, binlerce gence ulaştık. Bu temel vazifemizin yanında bir amacımızı daha hayata geçirdik. O da Türk dünyasının şair, yazar ve sanatçılarına yer vermekti. Balkanlardan Kafkasya'ya, Anadolu'dan Türkistan'a, Altaylardan Tuna'ya Türk dünyasının değişik bölge, ülke ve şehirlerindeki genç ve usta kalemleri dergimizde misafir ettik. On üç sayıdır bunu titizlikle yürüttük. Azerbaycan'nın Başkenti Bakü'de yayınlanan Ulduz dergisiyle de böyle tanıştık. Baş Redaktor Qulu Ağses Bey ve Redaksıya Heyeti Üyesi Prof. Dr. Resmiyye Sabir Hanımefendi ile yakın bir dostluğumuz oluştu. Birlikte neler yapabiliriz, nasıl ortak bir çalışma yürütebiliriz, diye düşünürken birer sayıyı ortaklaşa çıkarmak üzerine anlaşmaya vardık” dedi.

4.jpg

“DAVAMIZ TÜRK MİLLETİNİN BEKA DAVASIDIR”

Türkiye Türkçesi ile Azerbaycan Türkçesi’nin birbirine yakın olduğunu kaydeden Şahin, “Ulduz'a gönderdiğimiz 51 eser olduğu gibi yayınlandı. Bu eserlerin büyük çoğunluğu, bizim ellerinden tuttuğumuz genç şair ve yazarlarımızın çalışmalarıdır. Eserlerinin Türkiye Türkçesiyle Azərbaycan'da okunduğunu gören şair ve yazarlarımızın mutluluğunu, sevincini, heyecanını tarif etmem mümkün değil. Şimdi bu iş birliği ve emekdaşlığın ikinci ayağını gerçekleştirme sırası bizde.

Allah nasip ederse, 14. sayımızı Ulduz'un göndereceği eserlerle ve Azerbaycan Türkçesi ile basacağız. Büyük Kırım Aydını, Mütefekkir, Dava Adamı Gaspıralı İsmail'in, yaklaşık 150 yıl önce önümüze koyduğu 'Dilde, fikirde, işte birlik' ülküsü ile hareket ediyoruz. Birbirleri ile ilişki kuran, dostluk ve kardeşlik iklimi oluşturan, yardımlaşma, dayanışma içerisinde bulunan Türk Dünyasının şair, yazar, gazeteci ve aydınları yarınımız için büyük bir güçtür. Türk Devletleri Teşkilatı, TÜRKSOY, TRT Avaz, TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü gibi onlarca kurum ve kuruluşumuz ile geleceği ilmik ilmik dokuyoruz. Ulduz ve Genç Yürekler, Türkistan coğrafyasında doğacak büyük Turan güneşinin yılmaz hizmetkarlarıdır. Davamız, Türk milletinin varlık ve beka davasıdır. Ne mutlu, Türk'üm diyene!" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.