Bakır Ustası Mesut Şahin: Bakırcılık sessizliğin arasında kaybolup gidecek
Bakırcılık mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Bakır Ustası Mesut Şahin, “Dükkânlardan ardı arkası kesilmeyen çekiç sesleri gelirdi. Sesler azaldı, bakırcılık mesleği de korkarım bu sessizliğin arasında kaybolup gidecek” dedi.
Eskiden mutfakların vazgeçilmezi olan bakır ürünler işçiliği ve kalaylama zorunluluğu sebebiyle günümüzde kullanımını yitirilmiş durumda. Tabii bu durum bakırcılık mesleği de büyük ölçüde etkiliyor. Bakırcılık mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyleyen Bakır Ustası Mesut Şahin, “Dükkânlardan ardı arkası kesilmeyen çekiç sesleri gelirdi. Sesler azaldı, bakırcılık mesleği de korkarım bu sessizliğin arasında kaybolup gidecek” dedi.
“YENİ NESİL TARAFINDAN BİLMİYOR”
Bakırcılık ile uğraşan kişi sayısının iki elin parmak sayısını geçmeyeceğini söyleyerek bakırcılığın bitmesi konusunda oldukça endişeli olduklarını dile getiren Bakırcı Mesut Şahin, “Bakırcılık mesleğini yeni nesil tarafından pek bilmiyor. Kullanım açısından da oldukça meşakkatli olduğu için pek tercih edilmiyor. Teknolojinin de hızla gelişmesi bakırcılığa ilgiyi azalttı. Türkiye’de kullanımını yok denecek kadar azaldı. Eskiden günlük hayatın bir parçası olan bakır ürünler günümüzde süs eşyası olarak varlığını devam ettiriyor.
Tabi bu durum daha ne kadar bu şekilde devam eder bilemiyoruz. Açıkçası bu durumdan da oldukça endişeliyiz. Şu an bu çevrede bakırcılık ile uğraşan kişi sayısı iki elinin parmak sayısını geçmez. Özellikle Kale ve çevresindeki azalışı görmek demek şehir merkezine indiğinde yok demesi gibi bir duruma çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“SANAT ÖĞRETECEK KİMSE YOK”
Zahmetli bir iş olduğundan dolayı gençlerin dikkatini çekmediğini ifade eden Şahin, “Yerel halktan pek ilgi yok. Sayılı insan gelerek kalaylama işlemi yaptırıyor. Yaz aylarında kaleye turistlerin gelmesiyle beraber biraz hareketlilik oluşuyor. Onun dışında dediğim gibi ilgi azaldı. Sanat öğretecek kimse yok. Maalesef zahmetli bir iş olduğundan dolayı gençlerin dikkatini çekmiyor. Gençlerimiz okuyor, bu sanat küçük yaşlardan itibaren öğrenilebilecek bir iş. Hal böyle olunca ne meslek öğretecek kişiyi bulabiliyoruz ne de devamını getirebilecek kişiyi. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kişi yok denecek kadar az” şeklinde konuştu.
“SESSİZLİĞİN ARASINDA KAYBOLUP GİDECEK”
Bakırcılık mesleği de korkarım bu sessizliğin arasında kaybolup gidecek diyen Şahin, “Yıllar önce çok fazla yaygındı. Çarşıda hiç yoksa 100’e yakın dükkân olurdu. Dükkânlardan ardı arkası kesilmeyen çekiç sesleri gelirdi. Anadolu’nun dört bir yanında bakırcılar kol gezerdi. Şimdilerde bakırcılık mesleği unutulmaya yüz tutmuş durumda. Eskisi gibi ne iş var ne de o heyecan. Sesler azaldı, bakırcılık mesleği de korkarım bu sessizliğin arasında kaybolup gidecek” diyerek sözlerini noktaladı.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.