Bakanlık'tan açıklama geldi: Ege'de İtalyan bayraklı gemi gerginliği

Bakanlık'tan açıklama geldi: Ege'de İtalyan bayraklı gemi gerginliği

Milli Savunma Bakanlığı, Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı yaptı. Toplantıda, Ege'nin güneyinde İtalyan bayraklı geminin Deniz Yeki Alanlarımıza girmesiyle ilgili açıklamalarda bulunuldu.

Millî Savunma Bakanlığı, Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı yaptı. Toplantıya ilişkin detayları paylaşan Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son 1 haftada 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve hudutlarda 395 şahsın yakalandığını kaydetti.

"BÖLGESEL SAVAŞA DÖNÜŞEBİLİR"

Toplantıda ayrıca İsrail'in insanlık dışı katliamları da ele alındı. İsrailli yetkililerin kışkırtıcı açıklamalarının Gazze’deki çatışmaları bölgesel savaşa dönüştürme ve yeni felaketlere yol açma riskini doğurduğu kaydedildi.Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulmasının uluslararası hukukun gereği olduğu vurgulandı.

SÖZLEŞME İMZALANDI

Milli Savunma Bakanlığına bağlı ASFAT ile BOTAŞ arasında “Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi” üretilmesine yönelik sözleşmenin imzalandığı da duyurulan toplantıda, envantere giren yeni silahlarla ilgili şunlar yer aldı:

"Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca, muhtelif miktarda; T-70 Genel Maksat Helikopteri ile, Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracının (BAHA) muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmıştır."

İTALYAN BAYRAKLI GEMİ

Toplantıda Bakanlık kaynakları, Ege’nin güneyinde Türk deniz yetki alanına girmeye çalışan İtalyan gemisine ilişkin gerginlik yaşandığı haberleriyle ilgili şunları kaydetti:

“Yunanistan tarafından 21 Temmuz tarihinde İtalyan bayraklı R/V IEVOLI RELLUME Kablo döşeme gemisinin icra edeceği faaliyetlere ilişkin bir kısmı Deniz Yeki Alanlarımıza giren seyir duyuruları yayınlanmıştır. Konuyla ilgili olarak tarafımızdan derhal itiraz nitelikli seyir duyuruları yayınlanmış ve Deniz Yetki Alanlarımıza giren bölgelerde çalışma yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiği bildirilmiştir."

GEMİNİN FAALİYETLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLDİ

"22 Temmuzda söz konusu gemi Deniz Yetki Alanımıza girmemesi konusunda uyarılmış ve gemilerimiz tarafından engellenmiştir. Daha sonra yapılan koordinasyon neticesinde belirtilen koordinatlarda çalışma yapılmasına izin verilmiş ve Deniz Kuvvetlerimize ait gemiler refakatinde faaliyetini tamamlayarak kıta sahanlığımızdan ayrılmıştır. Bahse konu geminin faaliyetleri bölgede bulunan Deniz Kuvvetleri unsurlarımızca yakından takip edilmektedir. Deniz yetki alanlarımıza saygı duyan ve işbirliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.