Bakan Yumaklı: 2 milyar 400 milyon insan temiz suya hasret

Bakan Yumaklı: 2 milyar 400 milyon insan temiz suya hasret

Su kıtlığıyla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Dünyada 80 ülkenin su sıkıntısı çektiği, 2 milyar 400 milyon insanında temiz suya hasret kaldığını belirtmemiz gerekir" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında “Su Verimliliği Seferberliği İşbirliği” protokolü imzalandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın imza attığı protokol töreni Ankara’da gerçekleştirildi.

"2 MİLYAR 400 MİLYON İNSAN TEMİZ SUYA HASRET"

Bakan Yumaklı, yaptığı konuşmada, bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmde en önemli girdilerden bir tanesinin su olduğunun altını çizerek, "Küresel iklim değişikliğinin bu bağlamda tehdit etmesi sebebiyle bizlerde suyun verimli kullanımı için çok farklı eylemler oluşturuyoruz. Dünyada 80 ülkenin su sıkıntısı çektiği, 2 milyar 400 milyon insanında temiz suya hasret kaldığını belirtmemiz gerekir" ifadesini kullandı.

2030 YILINI İŞARET ETTİ

Bakan Yumaklı, "Su zengini ülke değiliz. Su stresi altında bir ülkeyiz. Eğer bugün burada imzalayacağımız protokol de dahil olmak üzere belirlenmiş olan eylemleri hayata geçirmediğimiz takdirde 2030 yılında su fakiri ülkeler arasına girmemiz işten bile değil" diye konuştu.

"ULUSLARARASI ARENAYA TAŞIYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark yoktur" şiarını hatırlatan Bakan Yumaklı, 'Suda Sıfır Kayıp' ilkesiyle yola çıktıklarını kaydetti. Yumaklı, "Su Verimliliği Seferberliğini’ bütün ülke çapına hatta uluslararası arenaya da taşıyacağız" diye konuştu.

"SU KAYBINI YÜZDE 25'E DÜŞÜRME HEDEFİNDEYİZ"

Geçtiğimiz yıl yayımlanan Su Verimliliği Belgesine işaret eden Bakan Yumaklı, "9 ulusal hedef ve 114 eylem vardı. Bu kapsamda 2033 yılına kadar; kişi başı 150 litre olan günlük ortalama su tüketiminin 120 litreye düşürme hedefindeyiz. İçme suyu sistemlerinde ortalama yüzde 32 olan su kaybının yüzde 25'e düşürme hedefindeyiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.