Bakan Uraloğlu duyurdu: Trenlere yerli ve milli sistem geliyor

Bakan Uraloğlu duyurdu: Trenlere yerli ve milli sistem geliyor

TCDD ve TÜBİTAK RUTE tarafından geliştirilen Otonom Tren Muayene İstasyonları (OTMİ) trenlerin hareket halindeyken bile tekerlek çatlakları, fren sistemi hataları gibi kusurları tespit ederek güvenli ve hızlı demir yolu taşımacılığı sağlayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) iş birliğiyle geliştirilen Otonom Tren Muayene İstasyonları (OTMİ), demir yolu araçlarının muayene süreçlerinde devrim niteliğinde bir yenilik sunuyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, OTMİ'lerin trenlerin tekerleklerinde oluşabilecek çatlaklar, fren sistemi hataları ve olağan dışı ısınmaları önceden tespit edeceğini belirterek, sistemin yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini duyurdu.

KARA YOLLARINDAN DEMİR YOLLARINA DİJİTALLEŞME

Bakan Uraloğlu kara yollarında başlatılan akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünün, demir yollarına da taşındığını aktardı. Bakan Uraloğlu, OTMİ'nin bu alandaki en önemli projelerden biri olduğunu belirterek, "Demir yollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında imza attığımız OTMİ projesi, uluslararası standartlara uygun, güvenli ve konforlu taşımacılığı sağlayacak" dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

OTMİ sistemleri trenlerin muayenesini insan müdahalesine gerek kalmadan, hareket halindeyken bile yapabiliyor. Yürüyen aksam, yük dengesi, olası arıza kontrolleri, elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar sayesinde kusurlar anında tespit edilecek. Bu sistem, demir yollarında bakım ve onarımda dışa bağımlılığı azaltırken, işletme maliyetlerini de düşürecek.

OLASI RAYDAN ÇIKMALAR ENGELLENECEK

OTMİ projesi kapsamında 2023 yılında devreye alınan Tren Tanıma ve Pantograf Denetleme Sistemi ile Tekerlek Apleti Tespit Sistemleri trenlerin güvenliğini artırmaya yönelik ilk adımlar olurken yıl sonuna kadar fren sistemi kontrolleri de otonom hale getirilecek. Ayrıca toplanan veriler Ankara'daki izleme merkezinden takip edilecek, böylece olası raydan çıkmaların önüne geçilecek.

MİNİ OTMİ TESİSLERİ KURULACAK

Bakan Uraloğlu OTMİ sistemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla mini muayene tesisleri kurulacağını belirtti. Bu tesisler hat kapasitesi, taşınan yük türü ve güzergah özelliklerine göre optimize edilecek, böylece trenlerin muayenesi hızla yapılabilecek.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.