Bakan Şimşek: Sıkıntıların farkındayız, vatandaş şikayette haklı

Bakan Şimşek: Sıkıntıların farkındayız, vatandaş şikayette haklı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide en zor sürecin geride bırakıldığını belirterek, " Finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştık. Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı. Ekonomik sıkıntıların farkında olduklarını belirten Şimşek, "Enflasyonda ilk yılı geçiş yılı olarak kabul ettik. Bizde finansal istikrarı önceliklendirdik. Çünkü kırılganlıklarımız vardı. Onları giderdik. Kırılganlıkları yönetmeniz lazımdı. Bakın politika yaparken, çerçeve çizerken, her zaman en kritiğinden başlarsınız diğerlerini zamana yararsınız. Koşullar önce enflasyonu yükseltecek nitelikte. Daha sonra biz indirebilecek para politikası gecikmeyle geliyor" ifadelerini kullandı.

"BÜTÇE AÇIĞINI KONTROL ALTINA ALTIK"

Açıklamasının devamında KKM ve kur riskini yönettiklerini kaydeden Şimşek, bütçe açığının kontrol altına alındığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunları yapmasaydık, enflasyon çok farklı düzeyde olabilirdi. Şimdi üç teknik birimimiz oturuyor diyorlar ki, kur, petrol fiyatları vs. şöyle şöyle olursa modelleri var tahmin ediyorlar. Biz de programımızda bunun ortalamasını aldık. Herhangi bir müdahalemiz olmadı. Petrol fiyatlarını tuttursak, bir takım önemli varsayımlarımız var. Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık."

"VATANDAŞLARIMIZ ŞİKAYETTE HAKLI"

Bakan Şimşek, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"En zorlu süreci geride bıraktık. Finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştık. Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı. Markete pazara gidiyorum, geçen hafta eşim Esra hanım dedi ki, markete uğrayalım. Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var. Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir. Gelir dağılımını bozuyor. Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım. Enflasyonun 40 civarına inmesi fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor. Enflasyon hızındaki düşüş geçen sene ortalama bir sepetin artışı yüzde 65 idi, bu sene ise yüzde 40 arttı. Fiyatlar artıyor ama daha yavaş artıyor. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum. Vatandaşın, dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama kestirme çözümler yok."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.