Bakan Göktaş: 20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız

Bakan Göktaş: 20-25 sene sonra askere gönderecek genç bulamayacağız

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye'de doğurganlık oranlarının alarm verdiğini kaydetti ve "20-25 sene sonra yeterince askere gönderecek genç bulamayacağız" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve Türkiye'de doğurganlık oranlarının düşmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Göktaş, TÜİK ile yapılan "Türkiye Yaşlı Profili" araştırmasına göre, Türkiye'nin yaşlı nüfusunun son beş yılda yüzde 21,4 arttığını belirtti.

"DOĞURGANLIK ORANI ALARM VERİYOR"

TÜİK verilerine göre Türkiye'de doğurganlık oranının kritik seviye olan 2,1'in altında, yüzde 1,51 olduğunu vurgulayan Bakan Göktaş, "Bu trend aslında tüm dünyada yaşanıyor. Nüfusumuz Avrupa’ya göre daha genç olsa da alarm durumundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuyu 'varoluşsal bir tehdit' olarak nitelendiriyor. Birçok Avrupa ülkesi bu konuyu meclislerinde özel oturumlarla ele alıyor. Eğer bu trend devam ederse 20-25 sene sonra yeterince askere gönderecek genç bulamayacağız." dedi.

"GENÇ NÜFUSUN ARTMASI İÇİN GENİŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Genç nüfusun artması ve doğurganlık oranlarının yükselmesi için geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Göktaş, "Bu sorunu sadece bizim Bakanlığımız üzerinden değil, tüm paydaşlarla işbirliği içinde, bir devlet politikası olarak ele almak zorundayız. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile bir çalışma grubu oluşturuyoruz." ifadesini kullandı.

"AKADEMİK SAHA ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ"

Bakan Göktaş, bu konuda akademik anlamda geniş çaplı bir saha çalışması yapacaklarını belirterek, çalışma grubunun sahadan gelecek verileri kullanarak kısa, orta ve uzun vadeli politikalar oluşturacağını söyledi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.