Baba Murat Pınar 5199’daki değişiklik hakkında: "Biz ne yaşadık? Bunu sormanız lazım"
Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklikleri içeren kanun taslağında son aşamaya gelindi. Başıboş sokak köpeği saldırısı sonucu mağdur olan aileler adına konuşan Murat Pınar, “Vatandaşla empati kurmadan bir kanun yapılmaması lazım” dedi.
Başıboş köpek saldırısı sonrası hayatını kaybeden 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar’ın babası Murat Pınar, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikleri içeren kanun taslağı hakkında açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Güvenli Sokaklar Derneği Başkanlığı’nı da yürüten Pınar, “Mağdur bir aile olarak diyorum. Ankara’da Tunahan ve ailesi ne yaşadı? Ben Mahra Melin’in babası olarak ne yaşadım? Bunları sormanız lazım. Vatandaşla empati kurmadan bir kanun yapılmaması lazım” dedi.
Hazırlanan kanun taslağında; yerel yönetimler ve kamu kurum ve kuruluşlar ile STK’lar arasında işbirliğiyle hayvan bakımevleri, hayvan hastaneleri kurulması, rehabilite edilen hayvanlar için veri tabanı oluşturulması ve belediyelere konu ile ilgili teşvik ve mali destek sağlanması ile topla-kısırlaştır-aynı yere bırak uygulamasına son verilmesi yer alıyor.
MAĞDUR OLARAK SÖYLÜYORUM
Başıboş sokak köpeği saldırısında 10 yaşındaki kızı Mahra Melin’i kaybeden baba Murat Pınar, sorun ile ilgili tek STK olduklarını ve kendini bu sorunla mücadeleye adadığını vurgulayarak “Görüşmelere komisyonlara katılamıyoruz. Bizim de görüşlerimiz komisyonda alınmalı. Şimdi malum sözde hayvan sever derneklerin ne istediği ortada. Ama bu sorunu yaşayan mağdurlar olarak, ben şu anda dernek olarak söylemiyorum. Mağdur bir aile olarak diyorum; ‘Gelin komisyona, siz ne yaşadınız? Çocuğu paramparça olan aile ne yaşadı? Köpeğin boynunu ısırmasıyla vefat eden Mete Durna’nın babası ne yaşadı? Ankara’da Tunahan ve ailesi ne yaşadı? Ben Mahra Melin’in babası olarak ne yaşadım? Bunları sormanız lazım. Vatandaşla empati kurmadan bir kanun yapılmaması lazım. Bunun bu şekilde düzenlenip mağdur ailelerinde muhatap alınması gerekiyor” diye konuştu.
“YAŞAM ALANLARI”NI BİZ SÖYLEMİŞTİK
Murat Pınar taslakla ilgili tedirginlikleri olduğunu dile getirerek, Taslağı incelediğimizde şundan emin olamıyoruz. Her ne olursa olsun sokaktaki çocukların can güvenliği için sıfır başıboş politikası olmalı. Bakan’ın açıklamasında biz o hissiyatı alamadık. ‘Korumalıyız’ kelimesinden kastı ne olduğunu anlayamadık. Bu kadar çok ucu açık konuşulması bizim hoşumuza gitmiyor. Tamam vatandaşlar sokakta dolaşacak ama acaba her mahallede bir tane köpek bırakacaklar mı? Aldıklarını ne yapacaklar? Burada net bir çerçeveye sokmadı bunları. Ucu açık cümleler olduğu için herkes tedirgin. Bizim hazırladığımız raporlarda kesinlikle “sıfır başıboş köpek” politikası olmalı. Devletimiz nerede bakarsa baksın. Bunu diyoruz ama “Yaşam alanları” projesini de biz Tarım Bakanlığı’na önermiştik. Bunu tam bir hafta sonra genelge olarak her belediyeye ‘Gelin isteyin, barınak yerleriniz hazır’ denmişti” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM’nde düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonunda köpek sorununa yönelik “Sahipsiz hayvanların sokakta insan sağlığını tehdit eden bir noktaya gelmişse tedbir almak lazım. Çocuklara, yaşlılara saldıran, trafik kazalarına ve ölümlere neden olan olayları görüyoruz. Sokak hayvanlarını sokakta tehlikeli olmaktan kurtarabilmeliyiz. Bunu gerçekleştiren ülkeler var. Bunu yapmak için gerekirse kanun değişikliği yapmalıyız. Hayvanlarımızı korumaya alalım, sokaklarımızı da insanların dolaşabileceği noktaya getirelim” ifadelerini kullanmıştı.
SIFIR BAŞIBOŞ İLKESİ UYGULANMALI
Dünkü haberimizde Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Meltem Zorba, Kanun değişikliğinin sokakta sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanmasını, bunun mutlak emredici bir hüküm olarak düzenlenmesini bekliyoruz” yorumunu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.