Ayşe Saffet Alpar kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Ayşe Saffet Alpar kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Türkiye’nin ilk kadın rektörü ve kimyacılarından olan Ayşe Saffet Alpar kimdir, nereli, ne zaman öldü?

Tam adı Ayşe Saffet Rıza Alpar olan ve Türkiye’de birçok ilki başarmış kadınlardan Ayşe Saffet Alpar kimdir, nereli, ne zaman öldü?

AYŞE SAFFET ALPAR KİMDİR? NERELİ?

17 Nisan 1903 tarihinde doğan Ayşe Saffet Alpar, Balkan Savaşı’nda İşkodra kalesini savunurken 30-31 Ocak 1913 tarihinde şehit olan Müşir Hasan Rıza Paşa’nın kızıdır. Ülkemizin ilk kadın kimyacısı olan Saffet Rıza Alpar, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Enstitüsü’nden mezun olmuştur.

1933 yılında Üniversite reformunda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Enstitüsü'nde Ord. Prof. Herzog'un Sınaî Kimya ders muavini oldu. Daha sonra Doçent ve Profesör oldu. Kimya Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi'nde Sınaî Kimya Profesörü olarak ders verdi ve burada 1972-1974 yılları arasında Dekanlık görevini üstlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin rektörlüğünde bulunan Alpar, Türkiye’nin ilk kadın rektörü olma özelliğini taşımaktadır.

ayse-saffet-alpar-kimdir-nereli-ne-zaman-oldu-1.jpg

AYŞE SAFFET ALPAR’IN ESERLERİ

Türkiye’nin ilk kadın rektör ve kimyacısı olan Alpar’ın Kimya alanında yazdığı eserler mevcuttur. “Su ve Teknolojisi, Kimyasal Teknoloji - Yakıtlar, Anorganik ve Organik Kimya Sanayii, Sınaî Kimya Analiz Metodları, Su ve Teknolojisi İçme Sanayii, Organik Sınai Kimya” kitaplarını yazmıştır. Alpar, 1 Şubat 1981 tarihinde ise yaşamını yitirmiştir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.