Ayçiçek yağı fiyatlarında son bir yılda yüzde 47 artış

Ayçiçek yağı fiyatlarında son bir yılda yüzde 47 artış

Ayçiçeği üretimine ve çiftçilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçilerimiz üretimini devam ettirmekte zorlanırken, tüketicilerimiz ise uygun fiyatla yağ tüketemiyor" dedi.

Ayçiçeği, Türkiye ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olan bir tarım ürünü olarak öne çıkıyor. Ayçiçeğinin tohumları yüksek yağ içeriği ile dikkat çekiyor; ülkemizin sıvı yağ tüketiminin büyük çoğunluğu ayçiçeğinden elde ediliyor. Ayrıca, küspesinde bulunan yüksek protein içeriği sayesinde hayvan beslemede değerli bir yem kaynağı olarak kullanılıyor.

Ayçiçeği üretimine ve çiftçilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de 2022 yılında yağlık ayçiçeği üretimi 2 milyon 550 bin ton ile rekor seviyeye ulaştığını kaydetti. Ancak 2023 yılında düşen fiyatlar nedeniyle ekim alanları azaldığını ve üretimin 2 milyon 198 bin tona gerilediğini vurgulayan Bayraktar, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun ilk tahminlerine göre 2024 yılında ise ayçiçeği üretiminin yüzde 8,7 artarak 2 milyon 390 bin tonu aşması bekleniyor" diye konuştu.

AŞIRI SICAKLAR VE YETERSİZ YAĞIŞ FAKTÖRÜ

Bu yıl ayçiçeği üretimi aşırı sıcaklar ve yetersiz yağıştan olumsuz yönde etkilendi. Bayraktar, "Haziran ayı son 53 yılın en sıcak haziran ayı oldu. Bu yıl artan aşırı sıcaklıklar çoğu üründe olduğu gibi ayçiçeğinde de verimde azalmaya neden oldu. Bu nedenle çiftçilerimiz ayçiçeğinde beklediği verimi alamıyor" diye konuştu.

“AYÇİÇEĞİNDE YETERLİLİĞİMİZ SON YILLARDA DÜŞÜYOR”

Türkiye'de tüm çabalara rağmen ayçiçeğinde üretimin yeteri kadar artırılamadığına da dikkati çeken Bayraktar, artan nüfusa paralel kişi başı tüketiminde artış gösterdiğini ve 2022/2023 döneminde kişi başı tüketimin 56,5 kilogram ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti.

HEM ÜRETİCİYİ HEM TÜKETİCİYİ ETKİLİYOR

Ayçiçeğinde geçtiğimiz iki yılda üretici fiyatlarının maliyet seviyesinde kaldığına vurgu yapan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçilerimiz yüksek girdi maliyetlerini karşılayarak üretimini devam ettirmekte zorlanırken, tüketicilerimiz ise uygun fiyatla yağ tüketemiyor. Yaptığımız üretici market fiyat çalışmalarında, yağ fiyatlarında son yıllarda önemli artışlar olduğunu görüyoruz. 2024 yılı Ocak ayında ayçiçek yağı litre fiyatı 58 lira iken Haziran ayında yüzde 15 oranında artarak, litre fiyatı 67 liraya yükseldi. 2024 yılı Haziran ayında son bir yılda yüzde 47 artış oldu."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.