Ayaklarındaki Kudüs gücü ile Nuri Pakdil, vefatının 5. yılında anılıyor

Ayaklarındaki Kudüs gücü ile Nuri Pakdil, vefatının 5. yılında anılıyor

Türk edebiyatının önemli isimlerinden, "Kudüs Şairi" olarak tanınan Nuri Pakdil, vefatının 5. yılında özlem ve rahmetle anılıyor. Pakdil, arkasında onlarca eser ve yüzlerce öğrenci bırakarak 18 Ekim 2019'da 85 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

1934 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Nuri Pakdil, ilk ve ortaöğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Henüz öğrencilik yıllarında başlayan yazın hayatı, mezuniyetinden sonra da devam etti. 1969 yılında kurduğu Edebiyat dergisi ile Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren Pakdil, derginin yayın politikasıyla genç yazarlara da kapı araladı.

nuri-pakdil-4.jpg

KUDÜS AŞIĞI BİR YAZAR

"Kudüs Şairi" unvanını Filistin davasına olan hassasiyeti ve Kudüs sevgisini işlediği eserleriyle kazanan Pakdil, "Anneler ve Kudüsler" adlı eseriyle bu konudaki düşüncelerini en çarpıcı şekilde ortaya koydu. Kudüs'ü görmeden önce "Bütün Şiirleri Kudüs'te Buluşur" diyen şair, 2015 yılında gerçekleştirdiği Kudüs ziyaretiyle hayalini gerçekleştirmişti.

nuri-pakdil-3.jpg

MODERN EDEBİYATIN ÖNCÜ İSMİ

Nuri Pakdil'in edebi kişiliği, modernist bir yaklaşımla geleneksel değerleri harmanlayan özgün bir çizgide şekillendi. "Biat I", "Biat II", "Biat III", "Ahid", "Umut", "Otel Gören Defterler" gibi eserleriyle Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren yazar, deneme türünde de önemli eserler verdi. "Batı Notları", "Bağlanma", "Bir Yazarın Notları" gibi eserleri, onun düşünce dünyasının derinliğini gözler önüne serdi.

7-guzel-adam.jpg

7 GÜZEL ADAMIN AĞABEYİ

Ankara’daki eğitim hayatını bitiren Nuri Pakdil, hayatının belirli bir bölümünü memleketinde geçirdi. Kahramanmaraş’ta olduğu süre boyunca çeşitli dergi ve edebiyat çalışmaları gerçekleştirdi. Daha sonra adına 7 Güzel Adam denilen; Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ile Ali Kutlay’ın aralarında bulunduğu genç edebiyatçılara ağabeylik yaptı. “7 Güzel Adam”ın o dönemde yaşadıkları yıllar sonra ekranlara taşınarak dizi oldu.

nuri-pakdil-2.jpg

EDEBİ MİRASI VE ETKİSİ

Pakdil'in en önemli özelliklerinden biri de yetiştirdiği genç yazarlar ve düşünürler oldu. Edebiyat dergisi çevresinde oluşan edebi muhit, Türk edebiyatına pek çok değerli isim kazandırdı. Yazarın "Klas Duruş" olarak adlandırdığı ilkeli ve kararlı duruşu, genç nesiller için bir rol model oluşturdu.

nuri-pakdil-5.jpg

Son yıllarını Ankara'da geçiren ve burada vefat eden Pakdil'in eserleri, günümüzde de yeni baskılarla okuyucuyla buluşmaya devam ediyor. Edebiyat Dergisi Yayınları tarafından basılan eserleri, modern Türk edebiyatının vazgeçilmez kaynakları arasında yer alıyor. Nuri Pakdil'in vefatının 5. yılında, ülkenin dört bir yanında anma etkinlikleri düzenleniyor ve eserleri yeni nesillere aktarılmaya devam ediyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.