Ay’a iniş noktası belirlendi

Ay’a iniş noktası belirlendi

NASA astronotlarının Ay'a iniş yapmayı planladıkları noktanın fotoğrafı gündem oldu. Artemis 3 görevi ile NASA, Ay'a yeniden ayak basmayı hedeflerken astronotların iniş yapabileceği olası konumlardan bir tanesinin fotoğrafını internet ortamına sunuldu.

Artemis görev programı, geçtiğimiz yılın kasım ayında başlayarak çalışmalarını geliştiriyor. NASA tarafından, İnsanları Ay’a taşıyacak üçüncü görevin 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Gerçekleştirilecek olan görev için çalışmalar hız kesmeden sürüyor. NASA Ay’a gittiğinde astronotları nereye indirmeyi planlıyor? Sorusu gündem olmuştu. Roketin gelişigüzel bir noktaya indirilmesi tehlikeli ve mantıksız bir hareket. Bu nedenle iniş planları için birden fazla uygun şartlara sahip noktalar değerlendirilirken bugün bu noktalardan bir tanesi fotoğraf olarak kamuoyuna sunuldu.

111.jpeg

EN BÜYÜK KRATER: MALAPERT

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin Lunar Reconnaissance Orbiter aracı tarafından çekilen bu fotoğraf karesi, Ay’ın Güney Kutbu’na yakın bir konumda bulunan Malapert kraterini aktarıyor. Ay yüzeyindeki en büyük kratere sahip olan Malapert aynı zamanda en eski çarpma kraterlerinden birisi olarak kayıtlara geçmişti. Malapert’in, 4 milyar yıl önce meydana geldiği tahmin ediliyor.

MALAPERT KRATERİ NEDEN SEÇİLDİ?

Malapert kraterini diğer krater konumlarından ayıran en büyük özellik jeolojik detayları. Kraterin konumunda yüksek zirveler, dik yamaçlar ve kayalık sert zemin katmanı krateri elverişli hale getiriyor.

ay-2.jpeg

NASA her zaman ki gibi ikinci ve üçüncü planlarıyla olası tehlikelere karşı önlemini aldı. Diğer olası iniş noktaları ve Malapert’e göre konumlarını aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Ay’ın güney kesimlerini tercih etmesinde birçok neden var. En önemlisi bu bölgenin daha önce keşfedilmemiş ve bilinmeyen özellikler barındırması. NASA astronotlarının iniş yapacağı bölge her zaman gölgede kalıyor ve hiç Güneş ışını almaması nedeniyle ısı derecesi diğer bölümlere göre düşük olacağı düşünülüyor. Aynı zamanda kraterlerde buz kütlelerinin olabileceği tahmin ediliyor.

Sedat Osman Koç / www.gazateilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.