ATO Başkanı Baran: Tek haneli faizleri orta vadede göremeyeceğiz

ATO Başkanı Baran: Tek haneli faizleri orta vadede göremeyeceğiz

Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda ekonomik gelişmeleri değerlendiren Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, ekonomide süreklilik arz edecek durgunluk ya da daralma beklemediklerini belirtti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ekonomik koşulları değerlendirdi.

Baran, ATO Meclisi'ne hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki süreçte göstereceği performansa ilişkin yapılan tartışma ve değerlendirmeleri hatırlattı. Don dönemde durgunluk, daralma, stagflasyon gibi kavramların sıklıkla dile getirildiğini ifade eden Baran, karamsar bir tablonun çizilmeye çalışıldığını söyledi. Söz konusu tartışmaların yüksek enflasyona karşılık yavaşlayan ekonomik aktivite olduğunu vurgulayan Baran, "Hatırlayacağınız üzere, ekonomimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7'lik büyüme kaydetmişti. Üst üste 15 çeyrektir büyüyoruz. Resesyondan bahsedebilmemiz için ekonominin birbirini takip eden iki çeyrekte daralması gerekiyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde nispeten düşük bir büyüme beklense de, süreklilik arz edecek ciddi bir durgunluk ya da daralma beklemiyoruz" diye konuştu.

"KENDİ ARAMIZDA İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI OLUŞTURMALIYIZ"

Mevcut enflasyon oranlarıyla, faizlerde keskin düşüş beklemediklerini ifade eden Baran, "Merkez Bankası Ağustos ayı başında yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu yayınladı. Enflasyon yılsonunda yüzde 42 olarak gerçekleşse bile hedefin tuttuğu kabul edilecek. Merkez Bankamız, tek haneli enflasyona ancak 2026 sonunda ulaşılacağını öngörüyor. Söz konusu hedeflerin tutturulabilmesi için sıkı para politikasından ödün verilmeyeceği net bir şekilde anlaşılıyor. Tek haneli faiz oranlarıyla kullanılan finansmanı, orta vadede tekrar bulabilmek mümkün gözükmüyor" dedi.

Bir yandan ekonomiye ve memleketin gücüne duyulan güveni korurken, öte yandan öz kaynakların tercih edilmesi gerektiğini belirten Baran, "İşletmelerimizde sadece makul borçların altına girmeli ve mümkün olan tüm tasarruf tedbirlerini kendi şirketlerimizde uygulamalıyız. Ticari ortaklıklar için kendi aramızda iş birliği fırsatları oluşturmalı, zorluklara karşı birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.