ATO Başkanı Baran: Büyümedeki yavaşlama enflasyonla mücadelenin etkisi

ATO Başkanı Baran: Büyümedeki yavaşlama enflasyonla mücadelenin etkisi

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Baran, yazılı açıklamasında,"Büyümedeki yavaşlama enflasyonla mücadelenin etkisi" değerlendirmesinde bulundu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Baran, Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü ancak bu oranın, pandeminin yaşandığı 2020 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 10,3'lük küçülmeden sonra, 16 çeyrektir kesintisiz büyüyen ekonomi için en düşük büyüme performansı olduğunu vurguladı.

Baran, büyümedeki bu yavaşlamanın enflasyonla mücadele sürecinin bir sonucu olduğunu belirterek, kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ve dış ticaret verilerinin de bu yavaşlamayı önceden işaret ettiğini dile getirdi. ATO Başkanı, yazılı açıklamasında Türkiye ekonomisinin uzun süredir başarılı bir performans sergilediğini, ancak yüksek enflasyon nedeniyle zor bir süreçten geçildiğini ifade etti. Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan faiz artışları ve sıkı para politikasının ekonomik yavaşlamaya neden olduğunu belirten Baran, bu durumun beklenen bir tablo olduğunu ve geçici olmasını umut ettiklerini söyledi.

Baran, Türkiye'nin bir an önce verimli bir büyüme performansına geri dönmesi için gerekli politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Orta Vadeli Programın bu süreçte önemli bir fırsat sunduğunu ifade eden Baran, programın istihdam dengesini sağlaması, sanayi üretimini artırması, ihracatı desteklemesi ve yatırım ortamını iyileştirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, KOBİ'lere yönelik sektör ve proje bazlı finansman paketlerinin acilen devreye alınmasının üretim ve istihdamın sürekliliği açısından elzem olduğunu kaydetti. Son olarak, Ankara Ticaret Odası olarak Türkiye'nin ekonomik ve finansal istikrarına katkı sağlamak için ellerinden gelen her türlü görevi yerine getirme kararlılığında olduklarını bir kez daha vurguladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.