Ateş nedir, neden yükselir? Neden ateşimiz çıktığında üşürüz?

Ateş nedir, neden yükselir? Neden ateşimiz çıktığında üşürüz?

İnsanlar hastalık süreçlerinde sık sık ateşlenebiliyor. Vatandaşlar ateşlendiklerinde üşüme sebeplerini merak ediyor. Peki, Ateş nedir, neden yükselir? Neden ateşimiz çıktığında üşürüz?

Son zamanlarda artan salgın hastalıkları dolayısıyla insanlar sık sık hastalanmaya başladı. Bu yaşanan hastalıkları geçirme sürecinde insan vücudunda ateşlenme görülüyor. Vücut ısısının artması sonucu kişinin neden üşüdüğü merak konusu oldu. Peki, Ateş nedir, neden yükselir? Neden ateşimiz çıktığında üşürüz? İşte cevapları:

ATEŞ NEDİR, NEDEN YÜKSELİR?

İnsanların hastalandıktan sonra yaşadıkları ateş yükselmesi pek çok sebepten ötürü meydana gelebiliyor. Sadece bakteri ve virüslerin sebep olmadığı bu vücut ısısı olayı bağışıklık sistemiyle alakalı bir tepkimedir. Vücutta meydana gelen bağışıklık sistemi cevabının hipotalamusu etkilemesi sonucu, kişinin vücut ısısı kısa süreliğine yükselir. Ateş derecesi koltukaltı, ağız ve kulak gibi bölümlerden ölçülebilmektedir. Koltukaltında yapılan ölçümlerin düşük ısılar göstermesinin yanı sıra ölçüm öncesi yenilen sıcak ya da soğuk ürünler sebebiyle ağızdan yapılan ölçümler de yanlış sonuç çıkarabilir.

ates-nedir-neden-yukselir-neden-atesimiz-ciktiginda-usuruz-1.jpg

NEDEN ATEŞİMİZ ÇIKTIĞINDA ÜŞÜRÜZ?

İnsan vücudunun ateşi yükseltme sebebi ateşin birçok mikroorganizmayı öldürebilmesidir. Hastalandığımız zaman vücut bu ısıyı kendisi belirlemektedir. Vücudun ihtiyacı olan ısıyı ayarlar ve kendi savunmasına yardımcı olur. Hastalandığımızda vücut ısımızın yükselmesi yani ateşimizin çıkması mikropların öldürülmesi amacıyla olmaktadır. Mikroplar hızla üreyebilmektedir ve bu üremeyi durdurabilmek adına vücut sıcaklığı yükselir. İnsan vücudunun çevresine göre bulunduğu sıcaklık ayarını ‘hipotalamus’ adı verilen ön beyin bölgesi yapmaktadır. Hipotalamus mikropları yenmek için vücut ısısını artırıyor. Vücut ısımızın bulunduğumuz ortama göre aniden artmasının ardından üşüyormuş gibi hissediyoruz. Üşümemize rağmen terlemeye devam ediyor ve titreme yaşanıyor. Mikroplar ter yoluyla atılana kadar bu işlem sürüyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.