ASO'dan kritik rapor: Eğitim reformu çağrısı

ASO'dan kritik rapor: Eğitim reformu çağrısı

Ankara Sanayi Odası, Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitim sistemini değerlendiren ve ekonominin taleplerine uyum sağlamayı hedefleyen kapsamlı bir rapor yayımladı. Raporda, kapsamlı reform çağrısı yapıldı.

Ankara Sanayi Odası, Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitim sistemini değerlendiren ve ekonominin taleplerine uyum sağlamayı hedefleyen kapsamlı bir rapor yayımladı. Dijitalleşme ve yeşil dönüşümün eğitim sistemine etkileri ele alınan raporda, kapsamlı reform çağrısı yapıldı.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Türkiye’nin mesleki ve teknik eğitim sistemini masaya yatıran “İş Gücü Piyasasına Mesleki ve Teknik Eğitimin Entegrasyonu: Uyum ve Gelecek Öngörüleri Çalışma Raporu”nu yayımladı. Rapor, Türkiye’deki mevcut eğitim sisteminin eksikliklerini vurgularken, Almanya, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkelerin başarılı eğitim modellerini örnek gösteriyor.

DİJİTALLEŞME VE YEŞİL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

Rapor, dijitalleşme ve yeşil dönüşümle birlikte iş piyasasındaki taleplerin hızla değiştiğini belirtiyor. Büyük veri, yapay zeka ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda yeni mesleklerin ortaya çıktığına dikkat çekilerek, Türkiye’nin bu dönüşüme ayak uydurabilmesi için mesleki eğitim sistemini sürdürülebilirlik ve dijital beceriler temelinde yeniden yapılandırması gerektiği ifade ediliyor.

Raporda, Türkiye’nin genç işsizlik oranının %17,4 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek oranlardan biri olduğu belirtiliyor. İşverenlerin, beceri eksiklikleri nedeniyle nitelikli eleman bulmakta zorlandığına dikkat çekilirken, mesleki ve teknik lise mezunlarının iş gücüne katılım oranının yüksek olmasına rağmen istihdamda yeterince yer bulamadıkları vurgulanıyor.

MESLEKİ EĞİTİMİN KALİTESİ VE İTİBARI ARTIRILMALI

Türkiye’de mesleki eğitime yönelik olumsuz toplumsal algının, başarılı öğrencilerin bu alandan uzaklaşmasına neden olduğuna değinilen raporda, bu algının kırılması için eğitimin kalitesinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerde mesleki eğitimin prestijli bir alan olduğuna işaret edilerek, Türkiye’nin de mesleki eğitim mezunları için daha güçlü istihdam fırsatları yaratması gerektiği vurgulanıyor.

ASO, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR gibi kurumların iş birliğiyle kapsamlı bir eğitim reformu yapılması gerektiğini savunuyor. Raporda, bu reformun genç işsizliğini azaltmada ve iş gücü piyasası ile eğitim arasındaki uyumsuzluğu gidermede kritik bir adım olduğu belirtiliyor.

Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.