ASO Başkanı Ardıç: Ankara en çok ihracat yapan 5'inci il konumunda

ASO Başkanı Ardıç: Ankara en çok ihracat yapan 5'inci il konumunda

Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu'nda konuşan Seyit Ardıç, Ankara'nın en çok ihracat yapan 5'inci il konumunda olduğunu ve illere göre gayrisafi katma değer üretiminde 2'nci sırada olduğunu kaydetti.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) “Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu”, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşti. ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde, Ankara Etnografya Müzesi'nde gerçekleştirilen resepsiyonda çok sayıda önemli konuk yer aldı.

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Seyit Ardıç, jeopolitik ve politik risklerin yoğunlaştığı bir dönemden geçildiğini belirtti.

Ardıç, şunları kaydetti:

“Başta küresel güvenlik sorunu olmak üzere, politik belirsizlik, enflasyon ve yüksek faiz sürecinden geçiyoruz. Enflasyon, gelişmiş ülke ekonomilerinde yavaşlamış olsa da, faizler yüksek kalmaya devam ediyor. Enflasyonun istenilen seviyeye düşeceğine ilişkin net bir öngörünün olmaması, Merkez Bankalarının bu konuda erken adım atmasını engelliyor. Faiz indirimlerinin daha da gecikmesi küresel finansal koşulların sıkılaşmasına neden olmaya devam ediyor.

Nihayetinde, küresel piyasalarda, uzun dönemli enflasyonun görece olarak hala yüksek olduğu, büyümenin zayıfladığı ve para politikasında sıkılaşmanın devam ettiği makroekonomik yapıyla karşı karşıyayız.”

5.jpg

“ANKARA, SANAYİ VE TEKNOLOJİNİN DE BAŞKENTİ OLMA YOLUNDA"

Ülke ekonomik gelişimini sürdürürken; başkent Ankara'nın da, sanayi ve teknolojinin de başkenti olma yolunda güçlü adımlarla ilerlediğini vurgulayan Ardıç, "Üretimimiz giderek katma değeri daha yüksek olan imalat ve bağlantılı hizmet sektörlerine doğru gelişmektedir" ifadesini kullandı.

ANKARA, YÜKSEK TEKNOLOJİ VE AR-GE'NİN MERKEZİ

Ankara’nın, Türkiye'nin teknoloji ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Ardıç, "Başkent’te yer alan teknoparklar; savunma sanayi, bilişim, biyoteknoloji ve enerji gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde faaliyet gösteren birçok yerli ve yabancı şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Ankara'nın Ar-Ge altyapısı, yenilikçi projelere ve girişimlere yatırım yapmayı düşünen yabancı sermaye için büyük bir cazibe merkezi oluşturmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

6.jpg

Ankara'nın sahip olduğu avantajların, ülke ekonomisine katma değer olarak yansıdığını anlatan Ardıç, imalat sanayisinde teknoloji kullanım durumuna bakıldığında orta ve orta-yüksek teknolojilerin payının Ankara'da diğer illere göre daha yüksek olduğunu söyledi.

Ankara'nın illere göre gayrisafi katma değer üretiminde 2. sırada olduğunu ifade eden Ardıç, şöyle devam etti:

"Ankara en çok ihracat yapan 5. il konumundadır. İhracatının yüzde 90'nından fazlası sanayi sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. 2023 yılında toplam savunma sanayi ihracatının yüzde 35'e yakın kısmını Ankara tek başına gerçekleştirmiştir. İlimiz ayrıca makine, medikal, ulaştırma, elektrik-elektronik, yenilenebilir enerji, madencilik ve müteahhitlik gibi güçlü sektörleriyle öne çıkmaktadır."

CEVDET YILMAZ: ANKARA SANAYİ ODAMIZLA SANAYİCİLERİMİZLE İFTİHAR EDİYORUZ

4.jpg

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasına, Ankara Sanayi Odası’nın Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu’na katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı. Ankara’nın çok önemli bir ekonomik merkez olduğunu söyleyen Yılmaz, Ankara’nın Türkiye’nin katma değeri yüksek ekonomik, üretim ve ihracatında çok önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başta Ankaralı sanayiciler, ihracatçılar olmak üzere tüm Ankaralı iş insanlarını yürekten tebrik ediyorum. Ankara Sanayi Odamızla, sanayicilerimizle iftihar ediyoruz. Başarılarını tebrik ediyoruz. Bundan sonraki dönemde de kamu, özel sektör, sivil toplum hep birlikte Türkiye yüzyılını 85 milyon olarak inşaa etmeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.