Aşırı sıcakların tarım ürünlerine verdiği zarar sigorta kapsamında değil

Aşırı sıcakların tarım ürünlerine verdiği zarar sigorta kapsamında değil

Aşırı sıcaklar nedeniyle zarar gören tarım ürünlerinin sigorta kapsamında olmadığını bildiren TZOB Başkanı Bayraktar, bu zararın tüm ürünlerde TARSİM kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında yaşanan afetler, üretici market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri, yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

“AŞIRI SICAKLAR TARIMSAL ÜRÜNLERE ZARAR VERDİ”

Başkan Bayraktar, Haziran ayında Türkiye genelinde normallerin üzerinde gerçekleşen sıcak havanın tarımsal ürünlerde verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini ve maliyetlerde artışa neden olduğunu kaydetti.

Aşırı sıcaklıklar sebebiyle Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzelerin yandığını belirten Bayraktar, yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldığını da kaydetti.

Bayraktar, sebze ve meyvelerde aşırı sıcaklıklar sebebiyle ürünlerin gördüğü zararın tarım sigortaları kapsamı dışında tutulduğunu vurguladı ve bu zararın tüm ürünlerde TARSİM kapsamına alınması için gerekli çalışmaların başlaması gerektiğini belirtti.

HAZİRAN AYININ ZAM ŞAMPİYONU LİMON

Bayraktar, açıklamasında "Kiraz 4 kat, havuç 3,9 kat, kuru incir 3,8 kat, Antep fıstığı 3,6 kat fazlaya satıldı. Üreticide 24,88 lira olan kiraz markette 100 lira 51 kuruşa, 8 buçuk lira olan havuç markette 33 lira 26 kuruşa, 115 lira olan kuru incir markette 441 lira 64 kuruşa ve 250 lira olan Antep fıstığı 900 liraya satıldı. Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün hem markette hem de üreticide limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem de üreticide patates oldu" ifadelerini kullandı.

Limondaki fiyat artışını yüzde 51,2 ile Antep fıstığı, yüzde 44 ile çilek, yüzde 34,3 ile kuru kayısı, yüzde 29,7 ile fındık ve yüzde 24,7 ile nohut takip etti.

Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 17,2 ile patates oldu.

MAZOT FİYATLARINDA YÜZDE 78 ARTIŞ

Bayraktar, mazot fiyatlarının aylık bazda yüzde 5,1 oranında, yıllık bazda ise yüzde 78,5 oranında arttığını kaydetti ve "Geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yıllık bazda fiyatı en fazla artan tarımsal girdi oldu" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.