Asgari ücret nedir, nasıl belirlenir?

Asgari ücret nedir, nasıl belirlenir?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında geçerli olacak şekilde ücretin belirlenmesi için 3. toplantısını bugün saat 14.00’da yapacak. Peki, asgari ücret nedir, nasıl belirlenir?

Yeni yıl için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ‘’Ümit ediyorum hem işçilerimizin beklentilerini hem de işverenlerimizin ödeyebileceği bir sınırdaki bir beklentiyi gerçekleştirmiş oluruz’’ ifadelerini kullanmıştı. Peki, asgari ücret nedir, nasıl belirlenir?

ASGARİ ÜCRET NEDİR NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücret, bir ülkede bir işyerinde çalışan bir kişinin yasa veya yönetmeliklerle belirlenen en düşük maaşı olarak kabul edilir. Asgari ücret, ülkenin ekonomik durumu, iş piyasası koşulları ve çalışanların yaşam koşulları gibi faktörlerle belirlenir ve periyodik olarak güncellenir. Asgari ücret, bir ülkede çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek düzeyde olması amacıyla belirlenir. Bu nedenle, asgari ücretin belirlenmesi için ülkedeki çalışanların yaşam koşulları, ücretlerin pazar koşullarındaki değişimleri ve ülke ekonomisinin genel durumu gibi faktörler değerlendirilir. Asgari ücret genellikle ülkenin işçi sendikaları, işverenler ve hükümet tarafından ortak olarak belirlenir ve yasa veya yönetmeliklerle düzenlenir.

asgari-ucret-nedir-ve-nasil-belirlenir-22.jpg

YENİ YILDA BEKLENTİ NEDİR?

Ülkemizde Temmuz ayı ara zammıyla birlikte asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret anketine göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip kişilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.