Ardahan düşman işgalinden nasıl kurtuldu?

Ardahan düşman işgalinden nasıl kurtuldu?

23 Şubat 2023 tarihi Ardahan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü. Peki, Ardahan düşman işgalinden nasıl kurtuldu?

Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlenirken, çelenk sunma töreni yapıldı. Peki, Ardahan düşman işgalinden nasıl kurtuldu? İşte detaylar:

ardahan manzarası

ARDAHAN, 1921 YILINDA DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULDU

Kahramanmaraş depremi nedeniyle Ardahan'ın düşman işgalinden kurtuluşu çerçevesinde düzenlenecek törenler iptal edildi. Kutlamaların iptal edilmesiyle birlikte sadece çelenk sunma töreni yapıldı. Ardahan Valiliği önünde düzenlenen çelenk sunum töreninde Ardahan Valisi Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Berat Acar ile Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Merkez Camisinde şehitler ile Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için okutulacak mevlit ve yapılacak dualarla program devam etti.

ardahan düşman işgalinden nasıl kurtuldu

ARDAHAN’IN KISA TARİHÇESİ

Ardahan ilinin yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi vardır. M.S. 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türklerinin eline geçerek Ardahan adını almıştır. M.S. 1068 yılında Ardahan, Alparslan tarafından fethedilerek Selçukluların egemenliğine geçmiştir. 29 Mayıs 1555 tarihinde imzalanan Amasya anlaşması ile Kanuni Sultan Süleyman tarafından Osmanlı İmparatorluğuna dahil edilmiştir. Şimdilerde Ardahan’ın bir ilçesi olan Çıldır ise Osmanlı Devletinin eyaletlerinden biri olmuştur.

1800 yılında Çar Paul’ ün Gürcistan’ı işgal etmesiyle birlikte Ruslar Osmanlılar’ a komşu olmuşlardır. Milli Şura Hükümeti ile birlikte Kazım Karabekir Paşa ve Halit Paşa komutasındaki ordumuz tarafından 23 Şubat 1921 tarihinde Ardahan düşman işgalinden kurtarılmıştır. Ardahan anavatana katıldıktan sonra 7 Temmuz 1921’ de Mutasarrıflık haline getirilmiş ve Ardahan tam 66 yıl boyunca Kars iline bağlı bir ilçe olarak yer almıştır. Ardahan, 27 Mayıs 1992 tarih ve 3806 sayılı kanun ile il statüsü kazanmıştır.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.