Araçlarda yeni zorunluluk! Takmayan trafiğe çıkmasın...

Araçlarda yeni zorunluluk! Takmayan trafiğe çıkmasın...

Türkiye’de şirketlerde kullanılan ya da kiralanan araçlar için 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren “Taşıt Tanıma Birimi" (TTB) takma zorunluluğu getirildi. Sistemi kullanmayan kişilerin trafiğe çıkamayacağı bilgisi verildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, trafikteki araçlar üzerinden elde edilen vergi gelirlerinin daha etkin şekilde toplanabilmesi için yeni bir düzenleme hayata geçiriyor. Buna göre, yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kullanılmaya başlayacak.

Yeni düzenleme kapsamında, yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz'a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir?

İşte detaylar...

TAŞIT TANIMA BİRİMİ NEDİR?

Taşıt Tanıma Birimi (TTB), araçların yakıt depolarına monte edilen elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarında bulunan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunarak araç plakasını otomatik olarak tanır. Böylece, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapma gerekliliği ortadan kalkar. TTB, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve işlemi otomatikleştirmek amacıyla kullanılan bir sistemdir.

İş yerlerine ait ya da iş yerlerinin kiraladığı araçların 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu hale geliyor.

TTB takmayan araçlar, 1 Ocak 2025'ten itibaren yola çıkamayacak. Bu tarihten sonra TTB takmayan araçlara trafik cezası yazılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.